O pticama u tradicijskoj kulturi postoje brojna vjerovanja Foto: ilustracija

Valentinovo: Tičeki se ženiju, a djeca traže ostatke "ptičje svadbe"

Tibor Martan | 14.2.2017. u 09:17h | Objavljeno u Društvo

Najpoznatije vjerovanje koje se vezuje uz blagdan svetog Valentina je vjerovanje da se toga dana žene “tičeki”.

Ujutro na sam blagdan roditelji su djecu slali u šumarke kako bi tražili ostatke hrane s ptičje svadbe. Uz ostatke hrane djevojčice bi znale pronaći i kakav mali tanjurić ili šalicu, a dječaci drvenu igračku. U okolici Varaždina vjerovalo se kako djeca u potragu za ostacima ptičje svadbe moraju ići bosa, a ostatke će pronaći tek onda kada im se na nožicama pojave "crvene čizmice".

O pticama u tradicijskoj kulturi postoje brojna vjerovanja. Najraširenija su ona u kojima se na temelju glasanja ptice proriču neki događaji. Glasanje sove ili ćuka bio je predznak skore smrti, dok je graktanje vrane pretkazivalo neko zlo. Vranu se također krivilo i za iznenadni nestanak malih pilića u rano proljeće. Pjev kukavice u neprolistaloj šumi pretkazivao je lošu agrarnu godinu slabog uroda. Kada bi putnika tijekom putovanja pratio pjev ptica, vjerovalo se da ono neće dobro završiti.

Golubove se uzgajalo u tzv. golubinjacima koji su građeni kao drvene kutije s otvorima i postavljani ispod krovnih streha gospodarskih objekata. Meso mladih golubova redovito se konzumiralo. Dolazak sjenica u blizinu kuća i na seoska dvorišta nagoviještao je skori dolazak zime i snijega. Sjenice se vrlo poštivalo te se stanovništvo tijekom zimskim mjeseci brinulo o njima hraneći ih svinjskim salom. Na širem području Hrvatske svetom pticom drži se lastavicu. Ona donosi blagoslov onoj obitelji na čijem imanju podigne svoje gnijezdo. Također se vjeruje da nosi crninu za Gospodinom.

Ptica koju se držalo kao kućnog ljubimca bila je grlica. Za njih se izrađivalo drvene krletke koje se postavljalo na otvore trijemove drvenih kuća. Grlice su čak i slobodno živjele na seoskom dvorištu, a bio im je dopušten i ulazak u kuću gdje su mogle podizati svoja gnijezda. Ova privrženost stanovništva grlicama može se dijelom protumačiti iz životopisa svetaca, legendi i Evanđelja. Sv. Franjo Asiški i sv. Ruža (Roza) iz Viterba prijateljevali su s grlicama te im propovijedali Evanđelje. Legenda kazuje da je Isus kao dijete radio grlice iz gline koje bi potom oživjele i odletjele. U Evanđelju piše da su Marija i Josip prilikom prikazanja Isusa u hramu donijeli na dar dvije grlice.

U pučkoj meteorologiji blagdan sv. Valentina povezan je s naglim zahladnjenjem i snježnim oborinama pa je tako nastala izreka: Ak’ Valentin sneg najde onda ga pomlati, ak’ ga ne najde onda ga namlati! Sveti Valentin smatrao se zaštitnikom zdravlja te se mu utjecalo molitvama i zagovorom kod svih bolesti.

Označeno u