Uz najdražu tortu od oraha Josipa Talan proslavila 105. rođendan

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.2.2017. u 18:40h | Objavljeno u Društvo

Svakodnevno umivanje lica čajem i uživanje u kolačima od oraha “recept” su kojim je Josipa Talan, najstarija osoba u županiji te dugogodišnja korisnica ivanečkog Caritasova doma za stare i nemoćne osobe “Sv. Ivan Krstitelj” 17. veljače napunila čak 105 godina života.

Gospođa Josipa, kojoj su zaposlenici doma u petak priredili pravu rođendansku proslavu uz prigodni program KUD-a Pregrada te tortu i darove, rodom je iz Natkrižovljana. U Caritasovu domu smještena je od 2004. godine, a rođendanska ju je proslava iznimno iznenadila.

- Torta je dobra jer jako volim orahe - kratko nam je kazala gospođa Josipa koja je sebi i ostalim slavljenicima nazdravila. Posebnih prohtjeva, doznajemo od socijalne radnice Jasminke Latin, gospođa Josipa nikada nije imala.

- Život joj je bio vrlo težak. Rano su joj umrli suprug i sin, a od 1981. smještena je u domovima. Mirna je i samozatajna te zadovoljna sa svime, nikada ničemu ne prigovara. Nažalost, nitko je ne posjećuje budući da nema obitelji, a dane pretežno provodi u molitvi budući da je teško pokretna te slabije vidi i čuje. No, zanimljivo je što je, kada je napunila 100. godinu, prestala piti tablete - ističe Jasminka Latin, a na što gospođa Josipa odgovara da “njoj tablete ne trebaju jer je stara”.

Gospođa Josipa, uz svakodnevno umivanje lica čajem, uživa i u kupkama. - Danas slabije vidi i lošije čuje, no kada je bila komunikativnija, često nam je znala pričati o svom Natkrižovljanu i crkvi sv. Barbare te lijepim bregima - prisjeća se Latin.

Označeno u
Galerija slika