Umirovljenici iz Sv. Ilije u blagdanskom ozračju nastavili suradnju sa slovačkim Hrvatima Foto: Udruga umirovljenika Sveti Ilija

Umirovljenici iz Sv. Ilije u blagdanskom ozračju nastavili suradnju sa slovačkim Hrvatima

I.D./Varaždinske vijesti | 13.1.2019. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Iza nas je blagdansko razdoblje koje su mnogi iskoristili da bi posjetili adventske sajmove diljem Europe. Tako su se i članovi Udruge umirovljenika općine Sveti Ilija sredinom prosinca zaputili u slovački glavni grad Bratislavu kako bi uživali u adventskoj čaroliji tamošnjeg Božićnog sajma, ali i - posjetili stare prijatelje.

Naime, općinu Sveti Ilija i Devinsko Novo Selo, dio Bratislave u kojem živi velik broj pripadnika hrvatske nacionalne manjine, od 1997. godine povezuje Povelja o suradnji, koja je rezultirala povezivanjem udruga kroz različite manifestacije i druženja. Dvodnevni boravak u Bratislavi 45 članova Udruge umirovljenika započelo je posjetom Božićnom sajmu i razgledavanjem znamenitosti glavnog slovačkog grada - dvorca koji se nadvija nad Dunavom, zgrade parlamenta, sjedišta gradske uprave... a posjetili su i kušaonu u kojoj su probali domaća slovačka vina.

Budući da se Devinsko Novo Selo nalazi uz rijeku Moravu, koja je prirodna granica Slovačke s Austrijom, sljedećeg su dana s domaćinima posjetili ušće Morave u Dunav, iznad kojeg se na litici smjestila tvrđava Devin, te spomenik koji označava nekadašnju "željeznu zavjesu", podignut u spomen na sve koji su poginuli pokušavajući pobjeći na Zapad. Razgledali su i biciklistički most preko Morave koji povezuje Slovačku i Austriju, izgrađen 2012. godine u suradnji dviju država sredstvima iz europskih fondova, i to na mjestu na kojem se nekad nalazio stari most iz 18. stoljeća.

Nakon posjeta Muzeju hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu, u kojem je dokumentirana povijest i kultura Hrvata u Slovačkoj, članove udruge primio je načelnik Devinskog Novog Sela Dárius Krajčír.

- Zahvaljujemo načelniku Krajčíru i predstavnicima hrvatske manjine, osobito Miroslavu Encingeru, koji su nam bili odlični domaćini, kao i Općini Sveti Ilija koja je pomogla u realizaciji ovog izleta u Slovačku. Osim Adventa, posjetili smo i brojne znamenitosti i tako učvrstili naše prijateljstvo sa slovačkim Hrvatima - istaknuo je predsjednik Udruge umirovljenika Ivan Domislović.

umirovljenici_sveti_ilija_bratislava_slovacka_02.jpg

umirovljenici_sveti_ilija_bratislava_slovacka_03.jpg

umirovljenici_sveti_ilija_bratislava_slovacka_05.jpg

umirovljenici_sveti_ilija_bratislava_slovacka_06.jpg

umirovljenici_sveti_ilija_bratislava_slovacka_07.jpg

umirovljenici_sveti_ilija_bratislava_slovacka_08.jpg

umirovljenici_sveti_ilija_bratislava_slovacka_09.jpg

umirovljenici_sveti_ilija_bratislava_slovacka_10.jpg