Nives Morić (sredina) predsjednica Udruge P.I.N.K. Life Foto: Krešimir Đurić

Udruga P.I.N.K. Life donirala Općoj bolnici Varaždin aparat za limfnu drenažu

| 25.4.2018. u 15:17h | Objavljeno u Društvo

Udruga P.I.N.K. Life danas je donirala aparat za limfnu drenažu, potrebnu za liječenje limfedema, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke Općoj bolnici Varaždin. Jedna od bolnica kojima su već ranije darovali ovaj aparat je KBC u Zagrebu, a primopredaja se održala u OB Varaždin u Odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

- Dobili smo aparat koji je najnovija generacija aparata, služi za olakšanje pacijenticama u postoperativnim tretmanima i liječenjima. Naša zahvalnost ide Udruzi P.I.N.K. Life, udruzi koja je cijelu tu priču i pokrenula i javila se već prošle godine za suradnju. Ove godine smo se dogovorili da ovom cilju doniram iz mog osobnog fonda 10 tisuća kuna i županijskih pet tisuća kuna, a vrijednost aparata kojeg dobivamo je okvirno 10 tisuća eura. Možemo biti ponosni da je Udruga prepoznala ovu bolnicu da je upravo ova bolnica ta kojoj treba ići ova donacija - rekao je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije na današnjoj primopredaji aparata.

- Ja bi ovim putem zahvalila udruzu P.I.N.K Life na donaciji. To je jedan od najboljih aparata za limfnu drenažu, a potrebe za tim aparatom su velike. Tu poglavito mislimo na žene koje su operirale rak dojke jer 20 posto njima se kroz neko vrijeme razvije limfedema i kad dođe do stvaranja limfedema one su onda doživotno naši pacijenti, a ovaj aparat olakšava provođenje sljedećih fizikalnih procedura - rekla je Natalija Topolnjak, voditeljica Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Sredstva za aparat su zajedničkim snagama prikupljali Udruga P.I.N.K. Life u suradnji s Udrugom Mammae klub Varaždin. Varaždin je jedna od bolnica van Zagreba kojoj će donirati sredstva za kupovinu potrebne opreme, a donirati se može i dalje na humanitarni broj 060 994 994 (cijena poziva je 6,25 kn).

- Želja nam je bila da u Hrvatskoj obuhvatimo što veći broj donacija. U Zagrebu smo odlučili obuhvatiti tri bolnice i dvije bolnice u ostatku Hrvatske. Akcija je počela 1. ožujka, a ja i dalje pozivam donatore da nastave donirati. Ovim putem se zahvaljujem i županu koji je odriješio kesu i donirao onda kada nam je trebalo - rekla je Nives Morić, predsjednica udruge P.I.N.K. Life.

- Želim se zahvaliti svima onima koji su sudjelovali u nabavci ovog aparata. Drago nam je da nas je udruga prepoznala kao ustanovu u kojoj je potreban ovaj aparat. On će se sigurno iskoristiti u potpunosti u našoj bolnici i podići će kvalitetu zdrastvene skrbi naših pacijenata - rekao je ravnatelj OB Varaždin, Neven Kudelić.

Kolika je važnost ovakvog uređaja za varaždinsku regiju potvrdila je i predsjednica Udruge žena operiranih na dojku „Mammae klub“ Varaždin Marija Hrašćanec.

- Kada sam prije 20 godina operirala dojku, nisam imala problema s limfedemom. Međutim on se javio nakon druge operacije koju sam imala prije osam godina i tretmani limfne drenaže uvelike su mi pomogli da ponovno vratim kvalitetu svog života na određenu razinu. Međutim, moja majka koja je također operirala dojku nije imala takvu mogućnost i do kraja svog života imala je poteškoće u vidu velike otekline na ruci koja joj je stvarala velike probleme u svakodnevnim stvarima. Stoga sam uvjerena kako je ovo velika stvar za varaždinsku bolnicu, odnosno za žene koje su došle u tu fazu da im bude potrebna limfna drenaža – zaključila je Hrašćanec.

DSC_5088.JPG

DSC_5068.JPG

DSC_5052.JPG

DSC_5048.JPG