Sutra na Franjevačkom trgu obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o MDS-u Foto: Ilustracija

Sutra na Franjevačkom trgu obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o MDS-u

VV | 24.10.2016. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

U povodu 25. listopada, Svjetskog dana svjesnosti o MDS-u, koji se od prije tri godine obilježava u cijelome svijetu, Hrvatska udruga leukemija i limfomi pripremila je niz predavanja za bolesnike s tom bolešću, njihove obitelji i sve zainteresirane građane.

Na varaždinskom Franjevačkom trgu u utorak će članovi HULL-a tako održati informativni štand u vremenu od 10 do 12 sati kako bi građane informirali o MDS-u, odnosno mijelodisplastičnom sindromu.

Riječ je o skupini bolesti matičnih stanica koštane srži iz kojih se stvaraju sve krvne stanice. U MDS-u zbog oštećenja matičnih stanica dolazi do nedovoljnog stvaranja zdravih i zrelih stanica krvi. Budući da bolest može zahvatiti jednu ili više vrsta krvnih stanica, može se očitovati smanjenjem broja eritrocita - stanica koje prenose kisik organima, smanjenjem broja trombocita - stanica koje pridonose zgrušavanju krvi i smanjenjem broja leukocita - stanica koje nas štite od infekcija.

To je rijetka bolest koja se najčešće javlja kod starijih ljudi, no od nje mogu oboljeti i mlađe osobe. U Hrvatskoj od te bolesti boluje oko 230 ljudi.