Toplički učenici učili o opasnostima petarda i eksplozivnih sredstava

Varaždinske vijesti | 7.12.2017. u 21:00h | Objavljeno u Društvo

Budući da se približavaju božićni i novogodišnji blagdani, dolazi do povećane uporabe pirotehničkih sredstava koja često završava s neželjenim posljedicama. Stoga je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske odlučilo educirati učenike osmih razreda o njihovoj pravilnoj i sigurnoj uporabi.

Na Sat razrednog odjela učenika osmih razreda Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice došli su predstavnici Policijske uprave varaždinske te su im pridobili pažnju zvučnim naslovom prvog predavanja “Petarde nisu igračke”. U sat vremena, koliko je trajalo predavanje, učenici su saznali važne informacije o petardama i eksplozivnim sredstvima.

Uz mnogobrojne priče i slike iz stvarnog života, koje nisu učenike ostavile ravnodušnima, učenicima je pobliže prikazano i objašnjeno kakve sve posljedice može izazvati neoprezno rukovanje pirotehničkim sredstvima. Učenici su još slušali o opasnosti oružja i eksplozivnih sredstava te usvojili nova znanja koja bi im jednoga dana mogla spasiti život.

Na kraju sata su učenici međusobno podijelili svoje priče i iskustva vezana uz pirotehnička sredstva dok će toplička škola i dalje, uz potporu Policijske uprave varaždinske, educirati učenike i provoditi preventivne aktivnosti kako ne bi ugrozili vlastiti i tuđe živote te imovinu.

Inače, osnovni cilj MUP-ove preventivne akcije “Mir i dobro” je zaštita učenika osmih razreda osnovnih škola od tjelesnog ozljeđivanja i smrtnog stradavanja uslijed nepažnje, znatiželje i igre s oružjem te pirotehničkim sredstvima, upoznavanjem s izgledom navedenih sredstava, opasnostima koje predstavljaju, kao i mjerama samozaštite – pravilnog i pravovremenog reagiranja u slučaju pronalaska istih, njihovog otkrivanja i nailaska.