Toplička škola: Nastavom na grobu A. Kukuljevića i priredbom obilježili Kukuljevićeve dane Foto: Sanja Habek, Jan Lalić (8.b )

Toplička škola: Nastavom na grobu A. Kukuljevića i priredbom obilježili Kukuljevićeve dane

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.11.2017. u 21:43h | Objavljeno u Društvo

U okviru tradicionalne manifestacije Kukuljevićevi dani koja se održava u Varaždinskim Toplicama, u organizaciji ogranka Matice hrvatske, održan je sat Povijesti, Hrvatskoga jezika i Vjeronauka.

Sudjelovali su učenici 4.a i 4.b razreda sa svojim učiteljicama Ružicom Erić i Biserkom Bešenić te učenici 7.a i 7.b razreda s učiteljicama Anom Lodeta, Sanjom Habek i učiteljem Dragom Ilićem.

Integrirani sat održan je na brežuljku uz kapelicu i grob Antuna Kukuljevića na kome se nalazi željezni križ s glasovitim natpisom na glagoljici "Zahvalni sin svome otcu", koji je napisan u duhu Korienskog pravopisa, a u ono je vrijeme bio u uporabi. Križ je dao podići njegov sin Ivan Kukuljević Sakcinski. Ovaj znamen je nijemi svjedok nazočnosti u našem zavičaju glasovitih hrvatskih velikana Antuna i Ivana Kukuljevića Sakcinskog čija imena s ponosom nosi toplička škola.

Nazočnim učenicima obratio se predsjednik topličkog ogranka Matice hrvatske Stjepan Juranić. On je govorio o doprinosu Matice hrvatske u očuvanju kulturnog identiteta s posebnim naglaskom na 175. obljetnicu Matice hrvatske i vrijeme kada je na dužnost predsjednika Matice bio Ivan Kukuljević.

Učitelj povijesti Drago Ilić govorio je o 170. obljetnici uvođenja hravatskog jezika u javnu uporabu. Odluku o uvođenju hrvatskog jezika u javne službe donio je Hrvatski sabor na prijedlog Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Nastanak glagoljice pripisuje se braći Konstantinu i Metodu. Likovi dvojice braće danas rese brojne crkve u slavenskim zemljama, zagrebačkoj prvostolnici, topličkoj Župnoj crkvi te mnogim drugim u Lijepoj našoj. Hrvatsku najstariju prošlost ne možemo razumjeti bez poznavanja tog drevnog pisma. Nakon otkrića Bašćanske ploče prvi koji je pozvan da ju pročita, bio je Ivan Kukuljević Sakcinski.

Nakon povijesnih sadržaja slijedio je prigodni recital koji je pripremila učiteljica hrvatskog jezika Sanja Habek. Na kraju je sata mjesni župnik govorio o kapelici Svetog Duha, počivalištima pokojnih i našem odnosu prema grobljima s naglaskom na predstojeći blagdan Svih svetih. Kratkom molitvom i polaganjem svijeća i cvijeća na grob Antuna Kukuljevića, završio je ovaj integrirani sat, raznolik po sadržajima i ambijentu u kome je realiziran.

Program se nastavio u poslijepodnevnim satima u Kongresnoj dvorani hotela Minerva, a toplički su učenici sudjelovali na svečanoj akademiji u čast Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

Dječji tamburaški orkestar i Dječji zbor škole, pod vodstvom voditelja i dirigenta Zlatka Pipleka, himnom su otvorili priredbu, a odsvirali su još nekoliko prigodnih skladbi.

Učenice 7.a razreda, Petra Gjud i Helena Svetec, krasnoslovile su pjesmu Petra Preradovića "Rodu o jeziku". Njih je pripremila učiteljica Sanja Habek.

Lana Sakač i Lucija Janušić, polaznice Literarne družine, krasnoslovile su učenički ostvaraj "Spomenik horvatskom jeziku" i "Rane moje zemlje" Nikole Miličevića.

Jelena Vita Glavnik i Lucija Košćak krasnoslovile su pjesmu "Mjesto ljubavi, mjesto smrti" Zlatka Tomičića. Voditeljica Literarne družine je učiteljica Ana Lodeta.