Marko je trenutno član Hrvačkog kluba Vindija Foto: Krešimir Đurić

Tko je Marko Koščević, interventni policajac u utrci za Olimpijske igre

| 16.7.2018. u 17:46h | Objavljeno u Društvo

Uz najspremnije interventne policajace Petra Conjara i Juricu Boosa, kao i prvakinju u savate boksu, kickboxingu i amaterskom boksu Mariju Kosi te još niz policajaca koji se aktivno bave nogometom, rukometom i ostalim sportovima, među pripadnicima Interventne jedinice policije PU varaždinske je i aktualni prvak Hrvatske u hrvanju Marko Koščević.

Premda je u hrvanju već praktički veteran, budući da se tim sportom bavi 17 godina, tek tri godine je u policiji pa se šali da je tu još uvijek “rookie”, odnosno početnik.

- Relativno sam se kasno upisao na Policijsku akademiju, i to nakon što sam godinama bio vrlo aktivan u reprezentaciji. Za policiju sam se primarno odlučio zbog sporta jer sam se nadao da ću se tu i dalje moći baviti hrvanjem - kaže Marko, napominjući da je godinu dana bio u temeljnoj policiji, da bi potom prešao u interventnu jedinicu, koja je za sportaše bolja od temeljne ili prometne.

S obzirom na to da je pripadnicima interventne policije lakše spojiti posao i sport, od njih se stoga očekuje i da budu u vrhunskoj fizičkoj spremi. Kao interventnom policajacu, zadatak mu je osiguravanje većih okupljanja pa je tako primjerice s kolegama osiguravao javni red i mir prilikom gledanja polufinalne utakmice između Hrvatske i Engleske na Korzu.

Premda interventni policajaci nikad ne mogu znati što će ih dočekati na mjestu događaja na koji ih iznenada pozovu, kaže da su takve situacije znatno lakše jer su uz njega kolege te si međusobno “čuvaju leđa”.

- Oni malo stariji kolege tu su da nas mlađe nauče poslu, a mi onda za njih “povučemo” ovaj drugi, fizički dio. No, svi u jedinici se aktivno bavimo sportom, imamo i dosta ribiča - šali se Marko dodavši da su dobra ekipa te da im rukovoditelji također često izlaze u susret, posebice ako su u pitanju natjecanja.

Trenutno malo pauzira od natjecanja i napornih hrvačkih treninga, budući da mu se prije nekoliko mjeseci rodila kćer pa uživa s obitelji. No, dogodine planira “stisnuti” kako bi pokušao ispuniti normu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

- Hrvati sam počeo s 11 godina, kada sam imao “samo” 49 kilograma, a sada se natječem u najtežoj kategoriji, do 130 kilograma - smije se ovaj interventni policajac, koji je član Hrvačkog kluba Vindija, dok je u razdoblju od 2006. do 2013. bio i član reprezentacije.

- Bio sam osam puta pojedinačni seniorski prvak Hrvatske i aktualni sam prvak Hrvatske. Nadam se odraditi još jedan ciklus do Olimpijskih igara, pri čemu je samo ispunjavanje norme odličan rezultat, a kamoli da razmišljam o osvajanju medalje na Olimpijskim igrama u sportu koji u Hrvatskoj nije toliko popularan kao u ostatku svijeta. Štoviše, vani vlada ogroman interes i za žensko hrvanje, dok se u Hrvatskoj o tome još ni ne razmišlja - pojašnjava, dodajući da je lani osvojio ligu s HK Vindija u kojoj dečki odlično treniraju.

Cijeli tekst o aktualnom prvaku u hrvanju pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti