Svjetski dan autizma: Sutra obucite nešto plavo, a plava će biti i Gradska vijećnica Foto: ilustracija / Pixabay

Svjetski dan autizma: Sutra obucite nešto plavo, a plava će biti i Gradska vijećnica

Varaždinske vijesti | 1.4.2019. u 16:40h | Objavljeno u Društvo

Udruga Pogled u utorak 2. travnja organizira obilježavanje Svjetskog dana autizma te će u Varaždinu i Čakovcu, od 9.30 do 12.30 sati, imati štandove na kojima će biti radovi članova, odnosno djece s autizmom i kreativni radovi mama i volontera Udruge Pogled.

Svjetski dan autizma obilježit će se i puštanjem plavih balona, kod zgrade bivše Varteksove robne ruće na Franjevačkom trgu

- Sustavno se već 40-ak godina zanemaruju obitelji s autizmom jer nema adekvatne zdrastvene skrbi za djecu s autizmom. Potrebna je dijagnostika, rana intervencija, cjeloživotna podrška za osobe iz spektra autizma, te stambene zajednice za odrasle osobe s autizmom - napominje Mirna Jambrović iz Udruge Pogled.

Iz udruge ujedno pozivaju sve građane da im se pridruže te budu podrška i njihov glas. I svakako obucite nešto plavo - boja je to koja je simbol autizma!

Također, Gradska vijećnica Grada Varaždina će u utorak, 2. travnja, u vremenu od 19:30 – 21:30 sati biti reflektorima obojena u plavo.

- Naime, tog se dana obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu kojim se želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Svjetski dan svjesnosti o autizmu 2. travnja odabrala je Glavna skupština UN-a, a plava je zaštitna boja kojom se diljem svijeta izražava solidarnost sa oboljelima i svijest o tome kako se u okviru zajednice uz poticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvaliteta i dostojansveniji stil života ovih osoba - poručili su iz Grada Varaždina.

autizam_2.jpg