S navršenom 21 godinom, osobe s teškim intelektualnim i fizičkim poteškoćama nemaju kamo

S navršenom 21 godinom, osobe s teškim intelektualnim i fizičkim poteškoćama nemaju kamo Foto: Krešimir Đurić

Pronalazak rješenja za otvaranjem dnevnog centra za mladež i osobe s teškim intelektualnim i fizičkim poteškoćama bila je tema okruglog stola održanog večeras u Varaždinu, u Boutique hotelu Park u organizaciji Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina.

- Inkluzivnost naših sugrađana s teškoćama u razvoju jedan je od prioriteta socijalne politike HDZ-a, a kroz svoj izborni program iznaći ćemo rješenja za što kvalitetniji život i skrb svih potrebitih - poručio je Damir Habijan, predsjednik GO HDZ-a Grada Varaždina i organizator okruglog stola.

Cilj panela bio je okupiti mjerodavne osobe i institucije, skupiti konstruktivna mišljenja i ideje kako bi se mogao otvoriti dnevni centar za mladež i osobe s teškim intelektualnim i fizičkim poteškoćama. Na taj način pomoglo bi se njima i njihovim obiteljima da žive kvalitetnije i život dostojan svakog čovjeka.

Inicijativa za rješavanjem ovog problema postoji već 15 godina, ali dosad nitko od mjerodavnih i institucija nije pokazao interes za rješavanjem tog problema. Stoga je predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan organizirao ovaj skup kako bi se senzibilizirala javnost i kako bi se institucije potakle na rješavanje tog problema.

Na području Varaždinske županije je najmanje 177 osoba starijih od 18 godina koje primaju osobnu invalidninu, a više od 300 ih je do 18 godina života. Nažalost te brojke su u stalnom porastu. To su osobe koje nisu radno sposobne i ovise o tuđoj pomoći u svakodnevnom životu, a većina njih nije sposobna biti samostalno uključena u socijalni i društveni život.

Problem nastaje kada djeca, a sada već odrasle osobe s teškim intelektualnim i fizičkim poteškoćama napune 21 godinu. Nakon toga prestaje bilo kakva mogućnost socijalizacije te su potpuno izbačeni iz društva, jer jedina institucija na području Varaždinske županije Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar zakonski ne može primati osobe starije od 21 godine. Te osobe su osuđene na boravak u kući s roditeljima te su zakinute za bilo koji vid psihosocijalne rehabilitacije, druženje, pa time postaju još više marginalizirane. Zatvorei su u svoje domove i okruženi s uskim krugom ljudi, a njihove poteškoće s godinama postaju još veće i teže. S tim problemima se nose samo njihove obitelji koje su vezane za njih 24 sata dnevno.

S obzirom na to da trenutno ne postoji rješenje tog problema, sve više roditelja prisiljeno je na smještaj djece u specijalizirane domove što predstavlja veliku emotivnu traumu za dijete, kao i za roditelje te veliki trošak za državu. U slučaju da su roditelji zaposleni, jedan od njh mora prekinuti radni odnos i mora postati roditelj njegovatelj s mizernom naknadom pa takve obitelji financijski propadaju. Ponovno se stvaraju troškovi za državu zbog isplate naknade, a roditelj gubi bilo kakvu mogućnost za profesionalnom karijerom i sudjelovanjem u društvu.

Postojanje ovakvog dnevnog centra u kojem bi osobe s invaliditetom provodile neko vrijeme, podiglo bi kvalitet njihova života, kao i života njihovih obitelji, istaknuto je na okruglom stolu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.