Radionica ayurvede u Varaždinu: Bilo koji obrok može biti ljekovit

| 20.11.2017. u 12:18h | Objavljeno u Društvo

Kako iz jednostavnih namirnica pripremiti bezmesna gurmanska jela koja mogu hraniti i liječiti? Kako koristiti začine? Što je to kitchari? Koji je pravilan položaj tijela kod kuhanja?

Ovo su samo neka od pitanja na koje su zainteresirani mogli dobiti odgovore na prvoj radionici o ayurvedskim principima kuhanja koji originalno potječu iz Indije.

Riječ ayurveda na Sanskrtu u prijevodu znači život-znanje.

- Tekstovi o ayurvedi nastali su prije pet tisuća godina i to je prvi sustavno napisani dokument o biologiji, o zdravstvu i prehrani tako da su iz Branka Živčec vodila predavanje o ayurvedi ayurvede nastali svi idući pravci medicine. Specifično za ayurvedu je to što je u središtu svega čovjek, svemir i priroda, znači da čovjek nije odvojen od prirode - objasnila je Branka Živčec, voditeljica radionice koja je nedavno održana u varaždinskom centru Joge u svakodnevnom životu (Cankareva 1).

Iako je ayurvedsko pripremanje hrane originalno iz Indije, ona nije specifična samo za indijsko područje i namirnice koje tamo potječu te se može prilagoditi području u kojem živi tko god želi na ovaj način pripremati hranu.

- Namirnice trebaju biti lokalne, a za ayurvedu je specifična upotreba začina, iako za ovaj način pripreme hrane to nisu začini, nego to su u stvari teraupetske supstance, jer one utječu na nas. One nas smiruju, poboljšavaju probavu, a time što ih dodajemo u hranu, čine hranu izbalansiranom, ne opterećuje naš organizam, već ga lagano detoksicira i svaki obrok koji napravimo na ayurvedski način djeluje blagotvorno na naš organizam - objasnila je Živčec.

Načini pripreme i tehnike za pripremu su iste, iako je više koncetrirano na bezmesne obroke i vegetarijanske te veganske recepte, ali i mesoljupci mogu koristiti ove načine za pripremu obroka.

- Sve što kućanica prži, pari i kuha može koristiti uz ayurvedu, iako naravno prženje bi trebalo izbjegavati, dok je kuhanje na pari najzdravije. Bilo koji obrok, bilo mesni, bilo od povrća, ako dodamo te neke ljekovite supstance ili začine, pretvaramo hranu u lako probavljivu. Neki stari spisi ayurveda spominju meso, a iako praksa ayurvedskog pripremanja zagovara vegetarijanstvo, možete to uključiti u mesnu prehranu - zaključila je Živčec koja je također demonstrirala kitchari, u prijevodu “dva zrna”, drevno indijsko jelo koje odlično djeluje na procese probave, sluznicu crijeva i želudac te hrani sva tkiva i daje snagu te vitalnost.

Označeno u