PSIHOŠPANCIR Što je trokut suradnje u sportu? Foto: ilustracija / Pixabay

PSIHOŠPANCIR Što je trokut suradnje u sportu?

Matej Fiškuš, sportski psiholog | 2.2.2019. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

Za uspjeh u sportu od izuzetne su važnosti kvalitetni odnosi u timu sportaša. Suradnja sportaša, roditelja (ako je sportaš maloljetan) i trenera naziva se "trokut suradnje" i bilo bi poželjno da taj trokut, geometrijskim rječnikom, bude jednakostraničan. To znači da je jednako važan odnos između trenera i roditelja, kao i odnos roditelja i sportaša te sportaša i trenera.

Sportski psiholog u tom trokutu suradnje često bude posrednik i nastoji svakoj strani pomoći da uspostavi optimalan odnos. Međutim, kakav je to optimalan odnos? Toni Nadal, stric i bivši trener poznatog španjolskog teniskog asa Rafaela Nadala, rekao je da odnos između trenera i sportaša mora imati zastupljene tri komponente: poštovanje, posvećenost i povjerenje.

Mogli bismo slobodno zaključiti da su ovo komponente svakog kvalitetnog odnosa. Međutim, u sportu ponekad treneri na neprikladan način žele steći poštovanje tako da pod svaku cijenu žele nametnuti svoj autoritet i na taj način steći poštovanje. Jednako tako traže od sportaša potpunu posvećenost ciljevima, a da prethodno nisu jasno definirali što očekuju od svojih sportaša ili su to (iz)rekli na način koji sportašima nije bio jasan i razumljiv.

Za posljednju komponentu - povjerenje, potrebno je mnogo iskustva i izazovnih situacija kroz koje treba proći kako bi se odnos razvio u željenom smjeru. Osim toga, da bismo razvili kvalitetan odnos potrebno je mnogo truda i međusobnog razumijevanja, ali i kvalitetne komunikacije. Za kvalitetnu komunikaciju nudim nekoliko savjeta trenerima. U prvom redu, odvojite vrijeme (1 sat tjedno) za komunikaciju s roditeljima. U razgovoru naglasite napredak, ali i ciljeve koje ste postavili za nadolazeći period.

Osim toga, upoznajte osobnost sportaša. Saznajte okolnosti u kojima dijete živi (obiteljska situacija, školske ocjene, provođenje slobodnog vremena, hobiji i sl.). I na kraju - budite otvoreni za prijedloge roditelja/sportaša. Ponekad se do kvalitetnih ideja (npr. organizacija turnira, kampa i sl.) dolazi u neformalnim razgovorima kroz otvorenu komunikaciju. Za sve ovo potrebno je vrijeme i dobra volja, ali jednom kad uložite trud u razvoj kvalitetnih odnosa, rezultati će se višestruko vratiti.