Pripremite se za gripu: Cijepljenje za 20 kuna, ali i besplatno

| 16.11.2017. u 12:25h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Pravo vrijeme gripe još uvijek nije došlo, ali da bi se na vrijeme spriječilo ili barem smanjilo njezino širenje, ovih je dana započelo cijepljenje građanstva, osobito starije dobi i rizičnijih skupina. Prema riječima doktorice Katice Čusek Adamić, voditeljice Higijensko-epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, prošlih su godina prvi slučajevi zabilježeni početkom siječnja, ali počatek sezone gripa očekuje se već početkom prosinca.

Zaprimili 18.000 doza cjepiva

- Za sada još nemamo registrirane prijave o oboljelima od gripe u Varaždinskoj županiji, tako da je cijepljenje započelo kao priprema za nadolazeću epidemiju - veli dr. Katica Čusek Adamić, napominjući da je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije ove godine primio 18.000 doza cjepiva Influvac Abbot, čiji sastav odgovara preporukama SZO za tekuću sezonu. Mutiranje virusa, kako kaže, normalna je pojava.

- Manja mutacija cirkulirajućih virusa normalan je događaj svake godine jer na taj način virusi sebi osiguravaju svoj opstanak. Gripa se obično događa potkraj sezone, a kako će se epidemija razvijati, to se ne može predvidjeti - upozorava Čusek Adamić. Kategorije osoba kojima Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije preporuča cijepljenje protiv gripe i za koje je cijepljenje besplatno su starije osobe od 65 godina, kronični bolesnici bez obzira na dob, kao i djecu.

- Posebno se moraju čuvati srčani i plućni bolesnici, osobe oboljele od bubrežnih, metaboličkih, imunokompromitirjućih bolesti, oboljeli od tumora i slično. Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije preporuča cijepljenje i zdravstvenim djelatnicima, štićenicima i zaposlenicima domova za starije osobe te ostalima koji rade u institucijama koje brinu za osobe s kroničnim bolestima, ukazuje sugovornica.

Besplatno cijepljenje

Također se preporuča cijepljenje trudnicama nakon prvog tromjesečja trudnoće, ali i osobama koje su u bliskom kontaktu s onim osobama koje se ne smiju cijepiti jer bi cjepivo izazvalo kontraindikacije.

- Svakako preporučamo cijepljenje protiv gripe navedenim kategorijama jer je riječ o osobama kojima gripa može pogoršati osnovnu bolest, razviti brojne teš- ke komplikacije i završiti sa smrtnim ishodom - upozorava sugovornica Čusek Adamić. Osiguranici se mogu cijepiti u ambulantama izabranog liječnika i u epidemiološkim ambulantama ZZJZ Varaždinske županije.

Mogu se cijepiti i osobe koje ne pripadaju navedenim besplatnim kategorijama, uz plaćanje cjepiva 20 kuna.