Prije 60 godina prva generacija učenika završila je osmogodišnju školu u Donjoj Voći

VV / S. Stolnik | 9.7.2019. u 20:01h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Krajem lipnja školske godine 1958./'59. osnovnu osmogodišnju školu u Donjoj Voći završila je prva generacija učenika. Nakon 60 godina, sastali su se 5. srpnja ove godine i obilježili obljetnicu male mature prepričavanjem školskih dana i sjećanja na skromno, ali lijepo bosonogo djetinjstvo i školovanje.

To su bila djeca rođena 1944. godine, koja su 1954./55. godine završila obaveznu četverogodišnju nastavu, a prema zakonu i stvorenim uvjetima u Voći, nastavila daljnje osmogodišnje školovanje, koje su pohađala i završila 31. lipnja 1958./59.godine.

Od 30 upisanih učenika, osmi razred je završilo 27 učenika. Razrednik je bio učitelj Danijel Friščić iz Ivanca, a ravnatelj škole Vladimir Novačić rodom iz Legrada. Nastava se održavala na nekoliko lokacija – u staroj školskoj zgradi s tri učionice, općinskim uredima i privatnim prostorima, i tek od početka proljeća 1959. godine, u novoizgrađenoj školi. U izgradnji nove škole sudjelovali su i učenici te njihovi roditelji.

Prvi polaznici osmogodišnje škole ponosni su na svoje porijeklo i školovanje u Voći. Tri učenika je upisalo i završilo varaždinsku gimnaziju i nakon toga fakultet, jedan Učiteljsku školu u Čakovcu, šest učenika je završilo tekstilnu školu, dvoje vrtlarsku školu u Vinici, dvoje zdravstvenu struku, dvoje metalnu struku, jedna učenica vjersku školu, a ostali imaju OPG.

prvi_osmasi_u_donjoj_voci_2.jpg

prvi_osmasi_u_donjoj_voci_1.jpg