Predstavljena udruga D.I.A.: Od depresije i anksioznosti boluje sve više ljudi Foto: 7. Mjesni odbor Biškupec

Predstavljena udruga D.I.A.: Od depresije i anksioznosti boluje sve više ljudi

Varaždinske vijesti | 2.12.2016. u 08:23h | Objavljeno u Društvo

Udruga za potporu, pomoć i ozdravljenje oboljelih od depresije i anksioznosti Varaždinske županije - D.I.A. predstavila se u srijedu 30. studenoga pred 50-ak zainteresiranih građana u prostorijama varaždinskog 7. mjesnog odbora Biškupec.

Juraj Rožić, predsjednik Vijeća 7. MO koje je i organizator predstavljanja, u uvodnom je izlaganju istaknuo potrebu za senzibiliziranjem javnosti o depresiji i anksioznosti, od koje boluje sve više ljudi. Također je napomenuo da bolesti znatno doprinosi teška materijalna situacija, zlostavljanje na radnom mjestu i gubitak posla.

Predsjednica udruge D.I.A. Natalija Vudrag izložila je plan i program udruge koja se financira članarinom i donacijama. Jedna od aktivnosti bit će i organizacija stručnih predavanja o depresiji i anksioznosti.

- Svjedoci smo kako su stres, tjeskoba, strah, zabrinutost i bezvoljnost postali gotovo uobičajena emocionalna stanja velikoga broja ljudi. Međutim, preopterećni svakodnevnim obavezama ne uviđamo ili ne stignemo ni razmišljati o štetnosti ovakvih i drugih negativnih osjećaja. Ukoliko oni traju predugo ili su preintenzivni (šok, trauma), uzrokuju depresiju i anksioznost. Ove bolesti značajno narušavaju kvalitetu života, ponekad nažalost i do te mjere da se osoba koja ne vidi izlaz odluči na tragičan završetak vlastitog života - istaknula je predsjednica udruge.

Svjesnost o ozbiljnosti ovog problema potaknula je Nataliju Vudrag, Doru Kranjc i Aleksandra Horvatića na osnivanje udruge D.I.A., a na susretima i radionicama članovi udruge izmjenjuju iskustva te razgovorom i kreativnim radom pokušavaju nadjačati svoje probleme. Jedan od ciljeva je oboljelima olakšati socijalizaciju nakon hospitalizacije. Ovo je od ključne važnosti budući da je povratak u istu okolinu često okidač ponovnih vraćanja simptoma.

Za sve prisutne organizirana je donacijska izložba ukrasnih predmeta od gipsa i papira, koje su članovi udruge sami izradili, a Vudrag je ujedno zamolila sve one koji su u mogućnosti da im pomognu oko pronalaska prostora za potrebe udruge.

Članove udruge moguće je kontaktirati preko Facebook stranice Udruga D.I.A. ili telefonski na broj 095/7195-994.