Predavanje u Županijskoj palači: Bučino ulje odlično za zdravlje, ali i izgled

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Predavanje u Županijskoj palači: Bučino ulje odlično za zdravlje, ali i izgled Foto: Varaždinska županija

Koristite li bučino ulje svakoga dana u prehrani, tada ne samo da činite dobro za svoje zdravlje, nego i za svoj izgled.

Istaknuto je to danas, 20. ožujka, u Županijskoj palači u Varaždinu na predavanju o primjeni bučinog ulja u svakodnevnoj prehrani, koje je održao Davor Hostić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije. Ovaj nutricionist radi kao profesor savjetnik u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi u Varaždinu.

- Bučino ulje ima izrazito visoku nutritivnu i biološku vrijednost, ali i gastronomsku jer se dobro spaja s različitim vrstama hrane. Obiluje mnogim antioksidativnim spojevima, spojevima s vitaminskim djelovanjem i, prvenstveno, esencijalnim masnim kiselinama. Po svojem sastavu apsolutno ne zaostaje za maslinovim uljem – rekao je Davor Hostić.

Napomenuo je da bučino ulje ima široki spektar djelovanja na naše zdravlje.

– Pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav, na kolesterol, na povišeni krvni tlak. Isto tako, pozitivno djeluje na kognitivne sposobnosti, ali i na vanjski izgled čovjeka. Spektar dobrobiti je doista velik – istaknuo je nutricionist.

Zamjenik župana Tomislav Paljak je najavio da će uskoro biti predstavljena kuharica s receptima s bučinim uljem, kao i originalna boca.

- Uskoro ćemo prezentirati bocu za Varaždinsko bučino ulje, a punit će se isključivo uljem koje zadovoljava najviše i najstrože kriterije kakvoće. To je samo dio aktivnosti koje će bučino ulje dovesti na mjesto koje zaslužuje. Također, kao što znate, Varaždinsko zelje i Zagorski puran su postali brend s oznakom izvornosti na razini cijele Europske unije, dok je postupak zaštite za Varaždinski klipič u tijeku. Zaštititi želimo i Varaždinsko bučino ulje, koje ima specifični orašasti okus, a po svojem sastavu spada u kategoriju cjenjenijih, pa čak i ekskluzivnih ulja – rekao je Paljak, koji je podsjetio da od ukupne proizvodnje buče u Republici Hrvatskoj 20 posto otpada na Varaždinsku županiju.

Svi posjetitelji danas su dobili pržene slane bučine koštice, koje je donirala obitelj Patrčević.

Prezentacija "Primjena bučinog ulja u svakodnevnoj prehrani čovjeka" Davora Hrastića dostupna je na stranicama Varaždinske županije.

bucino_ulje_nutricionist_vz_zupanija_1.JPG

bucino_ulje_nutricionist_vz_zupanija_2.JPG

bucino_ulje_nutricionist_vz_zupanija_3.JPG

bucino_ulje_nutricionist_vz_zupanija_4.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.