Počela je sanacija lipa ispred župnog dvora u Bednji Foto: Općina Bednja

Počela je sanacija lipa ispred župnog dvora u Bednji

Varaždinske vijesti | 24.7.2017. u 19:38h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Počela je sanacija prastarih lipa ispred župnog dvora u Bednji koje je za nedavne snažne oluje i grmljavinskog nevremena teško oštetio olujni vjetar.

S obzirom na to da su ove lipe zakonski zaštićene, odnosno da su temeljem Zakona o zaštiti prirode svrstane u kategoriju spomenika parkovne arhitekture, nedavno su ih obišli predstavnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije i stručni djelatnici specijaliziranih tvrtki koji su procijenili štetu i odredili način njihove sanacije. Radove obavlja poduzeće Horting iz Siska na način koji će pridonijeti smanjenju opterećenja i spasu zaštićenih stabala koja potječu iz 1763. godine. Radovi se izvode pomoću specijalnog vozila s ljestvama.

Ovo nije prva akcija spašavanja bednjanskih lipa. Njihova sanacija provedena je još 2005. pa zatim 2009. te krajem 2013. godine, kada je izvedeno osiguranje krošnje najveće lipe primjenom fleksibilnog sustava, odnosno, uporabom elastičnih užadi od propilena. Zadnja sanacija provedena je 2015. godine.

Označeno u