Pivski majstori iz Kučan Marofa čuvaju tradiciju proizvodnje piva Foto: Krešimir Đurić

Pivski majstori iz Kučan Marofa čuvaju tradiciju proizvodnje piva

| 16.1.2017. u 09:18h | Objavljeno u Društvo

Vreće njemačkog slada dižu se priručnom dizalicom i dopremaju kroz mala vrata na tavan, gdje se sadržaj vreća od po 50 kilograma odmah melje, a onda se sve spušta kat niže, nevelik prostor u kojem je dvanaest tankova od 700 do 1000 litara, gdje se dodaje hmelj, voda i sve ostalo. Tako izgleda proizvodnja u prvoj varaždinskoj pivovari Kahli beer, koja se nalazi u Kučan Marofu, i to od svog osnutka 1995. godine, do kada su se u Hrvatskoj moglo kupiti gotovo isključivo pivo proizvedeno u velikim, industrijskim pogonima.
Njemačka, ali i mađarska iskustva

- U to vrijeme počeo sam se baviti ugostiteljstvom, a budući da samo znao odlaziti u Njemačku gdje skoro svako mjesto ima svoju malu pivovaru, htio sam da i mi u Varaždinu i okolici možemo reći da imamo vlastito pivo - prisjeća se Josip Kahlina, pokretač varaždinske pivovare Kahli beer.

Kahli beer je prije dva desetljeća oživjela tradiciju varaždinskog pivarstva zamrlu prije II. svjetskog rata.

- Tada je prestala s radom varaždinska pivovara koja je proizvodila pivo pod nazivom Ječmena vodica još od kraja XIX. stoljeća. Do tih podataka došli smo jer smo za pivovaru trebali napraviti studiju utjecaja na okoliš. U to je bio uključen pokojni dr. Ernoić i njegova supruga koja je bila tehnolog u Koki. Oni su si stvarno dali truda i napravili su dobro svoj posao, a još su malo otišli i u povijest varaždinskog pivarstva - napominje Kahlina.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u