Partneri projekta ACT IN posjetili Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin Foto: Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin

Partneri projekta ACT IN posjetili Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin

Varaždinske vijesti | 23.9.2016. u 16:47h | Objavljeno u Društvo

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin 17. rujna posjetili su, u svom obilasku u okviru europskog projekta ACT IN - Active Communities for Inclusion, partneri iz Njemačke, Slovenije i Srbije, u pratnji domaćina - Općine Cestica.

Radi se o projektu "ACTive Communities for INclusion“ čiji je nositelj Općina Cestica, a partneri na Projektu su Varaždinske županija, Općina Heiningen (Njemačka), Općina Ruma (Srbija), Općina Cirkulane (Slovenija) i ACT Grupa Čakovec.

Srž samog projekta je uključivanje osoba s invaliditetom i starijih osoba u društvene aktivnosti, što je i jedan od prioriteta Općine Cestica. Lokalne neprofitne organizacije koje pružaju usluge osobama s invaliditetom i starijim osoba utvrdile su da se trenutni programi i pojedinačne usluge moraju više prilagoditi kako bi se poboljšao postojeći sustav osmišljen za povećanje uključenosti osoba s invaliditetom i starijih osoba  u društvene aktivnosti.

Specifični ciljevi projekta su:

1) pokazati građanima kako učinkovito provesti programe koji promiču socijalno uključivanje osoba s invaliditetom i starijih osoba,
2) pojačati svijest građana o svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i starije osobe te kako politike EU mogu  pozitivno utjecati na život građana.

U sklopu projekta osiguran je zajednički posjet centrima, školama, domovima za starije i nemoćne osobe i udrugama koje se bave osobama s invaliditetom i starijim osobama. Organizacija ovih posjeta osigurala je sudionicima projekta stjecanje iskustva o načinima rješavanja i ublaživanja problema osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi. Partneri i sudionici na projektu su u tu svrhu posjetili navedene institucije u zemljama partner.

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin bio je dio navedenog projekta na način da su sudionici upoznati s radom ustanove, primjerima dobre prakse u radu s korisnicima te su uz kratak program upoznati s aktivnostima korisnika koji se provode u ovoj ustanovi.