Od srijede jeftiniji pozivi i SMS poruke unutar Europske unije Foto: ilustracija

Od srijede jeftiniji pozivi i SMS poruke unutar Europske unije

I.D./Varaždinske vijesti | 11.5.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Od 15. svibnja počinje se primjenjivati Uredba o međunarodnim pozivima i SMS porukama, kojom je propisana najviša dopuštena cijena međunarodnih poziva za privatne korisnike iz bilo koje nepokretne ili pokretne mreže u Republici Hrvatskoj prema zemljama EU-a.

Slanje SMS poruka i pozivi iz Hrvatske prema bilo kojem broju iz neke od zemalja Europske unije od 15. svibnja će, dakle, biti jeftiniji, izvijestili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga ujedno obavještavaju da svi hrvatski operatori moraju prilagoditi cijene svojih poziva i SMS-ova prema ograničenju na razini EU-a. Ograničenje cijena odnosi se isključivo na privatne korisnike.

Cijene su propisane i za SMS cijena će iznositi 0,55kn/SMS-u, dok će cijena poziva prema nekom od brojeva u EU iznositi 1,76 kn/min, odnosno, regulirana cijena ne može biti veća od tog iznosa.

- Uredba kojom su uvedena nova pravila o ograničavanju cijena poziva i SMS-ova pokriva samo komunikacijske usluge unutar EU-a, koje se temelje na potrošnji po jedinici volumena i koje se nude potrošačima, tj. privatnim korisnicima. Uredba se odnosi na sve države članice EU-a, uključujući najudaljenije regije, koje su dio jedinstvenog tržišta EU-a - priopćili su iz HAKOM-a.

Više detalja i informacija dostupno je na stranici HAKOM-a.