Obitelj male Lejne Kelemen (9) skuplja novac za Dexcom G4 uređaj

V.V. | 15.12.2017. u 09:03h | Objavljeno u Društvo

Mala Lejna Kelemen (9) iz Globočeca pored Ludbrega od druge godine bori se s dijabetesom, a kako bi joj se olakšao svakodnevni život obitelj je krenula u nabavku posebnog uređaja za mjerenje šećera u krvi Dexcom G4, za koji skuplja novac.

Radi se o sustavu pomoću kojeg će se izbjeći svakodnevna mjerenja pomoću krvi i 10 uboda iglom u prstiće dnevno.

Naime, Dexcom je sustav za kontinuirano praćenje šećera u krvi, tj. u međustaničnoj tekućini. Sastoji se od 3 dijela: senzora koji se umeće u tijelo (iglom) i prikuplja podatke o stanju šećera u međustaničnoj tekućini, odašiljača koji se umeće u senzor i šalje podatke prema prijemniku koji te podatke tada na ekranu prikazuje u obliku grafa. Očitanja se događaju svakih 5 minuta.

- Lejnina učiteljica u školi nas u putpunosti podržava, jer će njoj taj uređaj posebno olakšati rad. Ona neće više morati strepiti, jer će joj na stolu biti uređaj na kojem će vidjeti podatke o Lejninom stanju - kazala nam je majka Kristina Kelemen koja je objasnila da je računica od 2.500 eura za uređaj napravljena za potrebe od godinu dana.

Naime, prijemnik košta 580 eura, odašiljač 512 eura, a senzori 68 eura.

Deklarirano trajanje senzora je sedam dana, trajanje odašiljača šest mjeseci, a prijemnika 12 mjeseci, tako da se u ovakav uređaj mora dosta investirati.

Ipak, korisnici kažu kako njegovo korištenje uvelike poboljšava kvalitetu života oboljele djece.

- Najveća prednost mu je alarm koji će upozoriti ako Lejni razina šećera u krvi padne prenisko ili pak previše skoči. Učiteljica u školi oće također moći odahnuti jer joj u razredu više neće sjediti tempirana bomba. Pogledom u aparat vidjet će kakvo je Lejnino stanje i puno joj je lakše reagirati u slučaju potrebe - objasnila nam je mama Kristina.

Ukoliko se i Vi želite priključiti i pomoći malenoj Lejni, to možete učiniti uplatom na račun HR91236 00003117654004 na ime Lejna Kelemen.

Označeno u