Obilježen Međunarodni dan volontera, predstavljen Registar volontera Foto: Varaždinska županija

Obilježen Međunarodni dan volontera, predstavljen Registar volontera

V.V. | 6.12.2018. u 12:31h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U Županijskoj palači u Varaždinu obilježeni je Međunarodni dan volontera koji se inače svake godine obilježava 5. prosinca, a tom prigodom je predstavljen Registar volontera putem kojeg će Društvo Crvenog križa Varaždinske županije voditi evidenciju o volonterima Varaždinske županije. Naime, uloga registra volontera bit će objedinjavanje podataka o raspoloživim i dostupnim volonterima na području naše županije, kao i lakše usmjeravanje volontera s obzirom na njihove interese, te lakše pronalaženje volontera od strane institucija kojima su potrebne njihove uloge.

Registar je predstavio ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac, a predstavljanju su prisustvovali i zamjenik župana Robert Vugrin, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat te volonteri Silvija Ladić Fischer, Snježana Rusman, Damir Frntić i Predrag Makaj koji su zajedno skupili preko osam tisuća sati volontiranja i to u različitim kriznim situacijama, poput poplava u Slavoniji, migrantske krize, vježbe IPA FLOODS 2017.

- Odajem priznanje i poštovanje svim volonterima koji svoje vrijeme i trud te angažman ulažu za opću dobrobit, slobodno možemo reći da svojim djelima mijenjaju svijet nabolje, a naša Županija se može pohvaliti zaista velikim brojem volontera koji su se dokazali djelovanjem na različitim područjima. Drago mi je da ćemo imati i prigodni registar pa će se u njemu moći naći svi potrebni podaci o našim dragim volonterima koji će služiti za daljnju lakšu koordinaciju u možebitnim krizama i situacijama - rekao je zamjenik župana Vugrin.

- Ovaj Registar biti će dostupan na web stranici https://volonteri.dck-vz.hr/. Svi podaci o našim volonterima, njihovom volontiranju i pomaganju biti će dostupni javnosti i to je jako dobro. Inicijativa je došla od županijskog vijećnika Alena Trglačnika i to je pohvalno. Naši volonteri su zaista aktivni, pomažu srcem, angažirani su jako. Svi zainteresirani će moći ispuniti obrazac na našoj web strani te iskazati svoj interes za volontiranje u nekom od područja. Siguran sam da će biti puno zainteresiranih jer ovdje ljudi vole pomagati. Zahvaljujem se i Županiji na pomoći koja nas uvijek prati - rekao je Buđanovac.

Silvija Ladić Fischer naznačila je kako ju pomaganje i volontiranje čini sretnom i zadovoljnom te da pomaže uvijek kada je u prilici. Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.051218_registar_volontera_3.JPG