OB Varaždin otvorila vrata rodilišta povodom Međunarodnog dana primalja

N.P. | 5.5.2017. u 17:03h | Objavljeno u Društvo

U petak, 5. svibnja, obilježavao se Međunarodni dan primalja. Već tradicionalno diljem Hrvatske primalje obilježavaju svoj dan raznim aktivnostima, primjerice informiranjem i edukacijom svih zainteresiranih što je ujedno prilika za druženje, razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja.

Primalja, ili u narodnom izričaju babica, bi trebala biti osoba koja treba ostvariti odnos sa ženom i obitelji te im dati znanje, savjete, poštovanje, ljubav, uvažavanje i poticaj. Ona ima ulogu u zdravstvenom savjetovanju i edukaciji, ne samo žena nego i unutar obitelji i zajednice. Njezin rad uključuje prenatalnu edukaciju i pripremu za roditeljstvo.

Budući da je veza primalje i žena posebno naglašena u trudnoći i pripremi za porođaj, Opća bolnica Varaždin odlučila je drugu godinu zaredom, kroz neformalno druženje, otvoriti vrata svojeg rodilišta trudnicama i njihovim pratnjama kako bi buduće majke mogle varaždinske primalje pitati sve što ih je zanima. Nakon druženja, primalje su zainteresirane trudnice provele kroz rodilište i upoznale ih s radom rodilišta, uključujući i rađaonicu.

- Mi smo svoja vrata otvorili jer želimo osnažiti tu vezu između primalja i trudnica, budućih majki i njihovih obitelji, kako bi im uklonili sve nedoumice u vezi trudnoće, strah od poroda i babinja. Potrebno je ostvariti dobru komunikaciju i uliti im povjerenje kako bi trudnice bar u nekoj mjeri porod lakše dočekale bez straha. Želimo da im porod ostane u što ljepšem sjećanju - rekla je Ksenija Horvatić, v.d. glavne sestre rađaone i patologije trudnoće.