Novomarofska Udruga Srce,koja poboljšava kvalitetu života palijativnih pacijenata, proslavila rođendan

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.7.2019. u 18:57h | Objavljeno u Društvo

Povodom obilježavanja 5. obljetnice osnutka i djelovanja Udruge za palijativnu pomoć "Srce", Novi Marof, u subotu, 6. srpnja održano je druženje članova udruge, brojnih simpatizera i gostiju koji su se okupili ispred dvorca Erdödy te se zajedno s bolesnicima i članovima njihovih obitelji prisjetili važnosti rada ove Udruge kao i dosadašnjih postignuća.

Udruga za palijativnu pomoć "Srce" osnovana je 2014. godine s ciljem lokalne upotpune palijativnog sustava s naglaskom na sveobuhvatnost i cjelovitost palijativne skrbi. Palijativna skrb i u 21. je stoljeću obavijena skepticizmom i pesimizmom, neprepoznato je i nepopularno područje za stručan rad, pa tako i volontiranje.

Udruga "Srce" jedna je od rijetkih udruga koja svoju djelatnost obavlja upravo na tom području, predsjednica udruge Miljenka Šimec, mag.soc.rad. ističe da su dosadašnje aktivnosti udruge provedene s ciljevima promicanja vrijednosti koje su u samoj srži palijativne skrbi u našoj lokalnoj zajednici.

- Svojim znanjem i životnim iskustvima naši volonteri demistificiraju sam pojam palijative i informiraju zajednicu, pružaju praktičnu pomoć kroz posudionicu pomagala, brinu se za i sudjeluju u održavavaju hortikulture bolničkog parka te naglašavaju i sudjeluju u implementaciji duhovne dimenzije palijativne skrbi. Zajedno s timom profesionalaca iz Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Opće bolnice Varaždin radimo na općim ciljevima palijativne skrbi, smanjenju boli te poboljšavanju kvalitete života palijativnih pacijenata - rekla je predsjednica Šimec.

Posebni gost proslave bila je i Vlasta Vučevac, dr. med., predsjednica Hrvatskoga društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, koja je Udruzi dodijelila i zahvalnicu povodom obilježavanja pet godina uspješnog rada i izuzetnog doprinosa u razvoju palijativne skrbi i senzibilizacije javnosti u lokalnoj zajednici. Proslavi je nazočilo i vodstvo OB Varaždin, studenti sestrinstva i fizioterapije Sveučilišta Sjever, kao i gradonačelnik grada Novog Marofa Siniša Jenkač.