Novi Marof: Položili vijence za poginule branitelje povodom Dana državnosti

Varaždinske vijesti | 25.6.2019. u 18:23h | Objavljeno u Društvo

Predstavnici Grada Novog Marofa, policije i braniteljskih udruga - Specijalne jedinice policije Roda, 1. gardijske brigade Tigrovi, HVIDRA-e i UDVDR- e, u utorak su u povodu Dana državnosti položili vijenac i zapalili svijeće kod križa i spomen-obilježja stradalim braniteljima u Novom Marofu. U izaslanstvu Grada bili su gradonačelnik Siniša Jenkač, potpredsjednik Gradskog vijeća Miro Sabolić i vijećnik Vladimir Vuger.

U svom obraćanju gradonačelnik Jenkač istaknuo je važnost obilježavanja Dana državnosti i podsjećanja na događaje koji su doveli do samostalnosti.

- Obilježavanje značajnih datuma za Republiku Hrvatsku važno je da se prisjetimo koji su to događaji pridonijeli da danas možemo reći da živimo u slobodnoj državi. Povjesničari su potvrdili da su komunistička i velikosrpska oligarhija vodile prema tome da u Hrvatskoj, na ovim prostorima dođe do rata. Mi taj rat nismo željeli nego nam je bio nametnut. I danas možemo slušati drugačija mišljenja i ona postaju sve jača i zvučnija. Vode prema tome da ispadne da smo sami sebe napali i sami sa sobom rat vodili. Važno je o tome promišljati i govoriti, na ovaj dan, ali i na druge dane. Svi zajedno trebamo djelovati. Moramo i dalje osvješćivati naše građane, pogotovo one mlađe, o istini o Domovinskom ratu i borbi za slobodu Hrvatske - rekao Jenkač.

Počast poginulim braniteljima odat će se i uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza te Dan branitelja grada Novog Marofa 19. rujna, koji se obilježava od prošle godine. Gradonačelnikova je želja da se obilježavanje tog dana organizira u suradnji s braniteljskim udrugama te je stoga pozvao predstavnike udruga na dogovor vezan uz proslavu Dana branitelja grada Novog Marofa.