Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu uz izložbu "Vatrogasci i sport" Foto: Muzej hrvatskog vatrogastva

Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu uz izložbu "Vatrogasci i sport"

Varaždinske vijesti | 23.1.2018. u 21:19h | Objavljeno u Društvo

Muzej hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) i ove godine sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koja će se održati u petak 26. siječnja.

Noć muzeja 2018. održava se pod naslovom "Muzeji i sport: brže, više, jače/ citius, altius, fortius". Kako ističu iz Muzeja hrvatskog vatrogastva, tjelesna spremnost je iznimno značajna za uspješno provođenje vatrogasnih intervencija te se stoga većina vatrogasaca bavi sportom. Kao bitan elemet za održavanje spremnosti i uvježbavanje vatrogasaca, služe i vatrogasna natjecanja, koja u sebi objedinjavaju sportsko natjecanje, uvježbavanje osnovnih vatrogasnih taktičkih pristupa i druženje. Kruna vatrogasnih natjecanja je međunarodno natjecanje - Vatrogasna olimpijada, koja je 2005. održana u Varaždinu.

Stoga je Muzej hrvatskog vatrogastva odlučio organizirati izložbu “Vatrogasci i sport”, gdje će se kroz predmete, pehare, medalje i fotografije prikazati ovaj značajan segment rada hrvatskog vatrogastva. U ovoj izložbi sudjeluje niz vatrogasnih društava s predmetima iz vlastitih arhiva.

Kako je naglasak izložbe na vatrogasnim natjecanjima, Muzej hrvatskog vatrogastva za posjetitelje je pripremio pokaznu natjecateljsku vatrogasnu vježbu, koju će izvesti varaždinski dobrovoljni i profesionalni vatrogasci.

Uz izložbu stalnog postava, održat će se i likovna radionica te radionica vezivanja čvorova iz segmenta rada vatrogasne mladeži. Posjetitelji će moći razgledati vatrogasna vozila i opremu Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu i Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina. Svakako vrijedi posjetiti i muzejsku suvenirnicu te sudjelovati u nagradnoj igri.

- Posjetite nas i uživajte u hrvatskoj vatrogasnoj povijesti - poručuju iz Muzeja hrvatskog vatrogastva.

RASPORED DOGAĐANJA:

18:00 – 23:00 Izložba stalnog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva
19:00 Otvorenje izložbe "Vatrogasci i sport"
19:30 Prezentacija vatrogasnih natjecateljskih vježbi
18:00 - 21:00 Likovna radionica za djecu
18:00- 23:00 Što rade vatrogasci / Druženje

Muzej_hrvatskog_vatrogastva_Varazdin_-_noc_muzeja_2018.jpg