Na radionici "Ja želim biti vatrogasac" u V. Toplicama sudjelovalo 30-ak djece i mladih

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.7.2018. u 17:35h | Objavljeno u Društvo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Varaždinske Toplice za svoje najmlađe članove i one buduće organiziralo je radionicu „Ja želim biti vatrogasac“, koja se održala u subotu 30. lipnja u Ulici nad zidom koja se nalazi u centru grada.

Radionica je prvenstveno imala cilj uključiti što više mladih u rad dobrovoljnih vatrogasnih društva. DVD Varaždinske Toplice prezentirao je ukratko svoj rad s mladima, dio vatrogasnih vozila i opreme koju posjeduje, te su s najmlađima odrađene vatrogasne igre. Na radionici je sudjelovalo 30-ak djece i mladeži i voditelji mladeži koji su pokazali interes za ovakve radionice.

Posljednjih 10-ak godina sve više pažnje se posvećuje radu s mladima koje se želi potaknuti na dobrovoljan rad i nesebično pomaganje drugima. Danas u Društvu djeluje 30-ak članova mlađih od 18 godina, a čije se aktivnosti ogledaju ponajprije kroz uvježbavanje i nastupe na vatrogasnim natjecanjima, sudjelovanje u raznim radionicama i izletima, sudjelovanju u preventivnim i promidžbenim aktivnostima, organiziranje raznih radionica u kojima sudionici aktivno sudjeluju te drugim aktivnostima kao što su razna druženja, sklapanja prijateljstva, pomaganje u zajednici.

Inače, vatrogasna mladež posebno je značajna skupina članstva u vatrogasnim organizacijama, s obzirom na to da se od nje očekuje nastavljanje tradicije humanog volonterskog rada u području zaštite i spašavanja ljudi i imovine, ali i aktivnog sudjelovanja u svim društvenim aktivnostima na području Varaždinskih Toplica, na području cijele Hrvatske i izvan granica države.

Najveći uspjeh na vatrogasnim natjecanjima ostvarile su članice topličke vatrogasne mladeži 2015. i 2017 kada su zauzele 1. mjesto u županiji i plasirale po drugi puta na Državno natjecanje vatrogasne mladeži koje će se ove godine održati u Zadru.
- Mladi s nama kvalitetno koriste svoje slobodno vrijeme te stječu nova poznanstva i sklapaju prijateljstva. Ovdje uče kako prevladati strah, tremu, ozljede no i kako biti dobar čovjek, biti nekome prijatelj, osloniti se na svog bližnjeg te mu pomoći kada mu je pomoć potrebna - ističu iz topličke vatrogasne zajednice.