Mreža mladih Hrvatske u subotu poziva na "Marš mladih za radnička prava"

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.10.2016. u 19:52h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Marš mladih za radnička prava održat će se 15. listopada s početkom u 16 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, odakle će se marširati prema Zrinjevcu.

-Maršom se želi poručiti hrvatskim stranačkim elitama da je bilo dosta tretiranja mladih kao pukog simbola u političkim govorima i predizbornim kampanjama. Želi se pokazati da mladi nisu budućnost, već sadašnjost ove zemlje – poručuju iz Mreže mladih.

Organizatori smatraju da su mlade osobe u Hrvatskoj među najvećim žrtvama ekonomske situacije. Nezaposlenost i ugrožavanje radničkih prava dovele su skoro 20% mladih u riziku od siromaštva. Zbog toga inicijative udruga i sindikata organiziraju ovaj marš te zahtijevaju od nove vlasti da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica te da se mlade nezaposlene osobe na kvalitetniji način podupre mjerama poticanja zapošljavanja.

-Ne želimo više biti iskorištavani kao jeftina radna snaga kroz studentski rad, učeničke prakse ili rad u sezoni. Ne damo da nas se diskriminira ili nam se zabranjuje učlanjivanje u sindikate - poručuju organizatori marša dodavši kako se neki od zahtjeva marša odnose na kvalitetniju regulaciju studentskog i učeničkog rada, bolje radne uvjete i plaću za sezonski rad u ugostiteljstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, stručno osposobljavanje i ostale mjere poticanja zapošljavanja koje će stvarno osnaživati za buduća radna mjesta, zaštitu od diskriminacije na tržištu rada po rodnoj i drugim osnovama te osiguravanje prava na sindikalno organiziranje.