Milivoj Dretar, prof. povijesti i geografije jalžabetske OŠ na seminaru u Americi

VV | 3.8.2017. u 20:59h | Objavljeno u Društvo

Početak srpnja označava vrijeme kada se škole potpuno opuste od učenika, a učitelji odrađuju zadnje sjednice. Pokoji seminar ili radionica i to je to – pravac na zasluženi godišnji odmor.

Milivoj Dretar, profesor povijesti i geografije u OŠ Jalžabetu, okrenuo je na drugu stranu svijeta – u Ameriku.

- Prilika je bila i više nego primamljiva, a radi se o jednotjednom seminaru u Detroitu za poučavatelje o holokaustu u osnovnim i srednjim školama - rekao nam je sugovornik.

Naime, odlazak na seminar je podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje godinama surađuje s USHMM u Washingtonu i Yad Vashemom u Izraelu.

- Društvene mreže mogu poslužiti u mnogo korisnih stvari, jedna takva je i da sam saznao za ovaj seminar. Stupio sam u kontakt s organizatorima i oni su me odmah pozvali. Sa mnom je pozvana i jedna kolegica s Malte pa smo zajedno „branili“ boje Starog kontinenta jer smo bili prvi učitelji iz Europe na njihovom skupu i bilo im je jako drago radi toga - rekao je Dretar, dodavši da je proveo šest izvrsnih dana u Detroitu, upoznao mnoge ljude te obogatio svoje spoznaje.

Seminar se odvijao u Holocaust Memorial Centru, razgledali su muzejski postav, slušali predavanja o mržnji, antisemitizmu, naci-propagandi, refleksijama. Susreli su se i s Paulom Marks Bolton koja je preživjela četiri nacistička logora.

Milivoj ističe da Amerikanci povijest Europe poznaju relativno dobro, ali ju ne podučavaju kao mi. Drugi svjetski rat je zanimljiv kako našim, tako i njihovim učenicima. No, Hrvatska se u tom kontekstu slabo spominje, kao kvislinška država koja je podržavala nacifašističku Osovinu.

- Zanimljivo im je bilo da se u našem okruženju nalaze čak četiri koncentracijska logora – Danica, Loborgrad, Gornja Rijeka i Lepoglava, no i činjenica da ih učenici baš i ne posjećuju. To je nešto što oni mogu samo zamišljati. Nisu im bili toliko poznati ni razmjeri Holokausta u Hrvatskoj i varaždinskom kraju gdje je središte naše županije 1941. proglašeno prvim Judenfrei gradom u NDH - rekao je Dretar.

- Naravno, Amerikanci vrlo jasno raspoznaju tko se borio na kojoj strani, cijene svaki oblik otpora fašizmu koji se pojavio u Europi i o tome mnogo poučavaju - rekao je Dretar, dodavši da je bilo prilike i za obilazak drugih mjesta pa je posjetio slavni Mt. Rushmore u Dakoti, Devil Tower u Wyomingu, Toronto, Niagaru i Washington D.C.

- Iskoristio sam priliku što u tom dijelu Amerike živi velik broj Ludbrežana pa sam bio njihov gost u Minneapolisu, u St. Catherines i u glavnom gradu. Obišao sam mnogo mjesta, čak se i Amerikanci bili u čudu da je to kod njih. Kada bi zapitali odakle sam, na riječ Croatia oduševljeno su reagirali. Prekrasna tri tjedna prebrzo su prošla - zaključio je sugovornik.