Međimurci 17. Festivalu gibanice u mađarskom Serdahelju dali međunarodni karakter

V.V. | 5.8.2017. u 15:49h | Objavljeno u Društvo

Serdahelj je jedno od osam hrvatskih sela u županiji Zala u Mađarskoj, čiji mještani od 2001. godine, svakog kolovoza, održavaju svoju najveću manifestaciju, Festival gibanica.

Ovog vikenda održana je 17. po redu koja uživa međunarodni karakter, upravo zbog sudjelovanja ekipa prijateljskih naselja Goričana, Donje Dubrave te Donjeg Vidovca iz Međimurske županije. Kao dokaz dobrosusjedskih odnosa i suradnje, Festival gibanice u Serdehelju pritom je otvorio zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, svečano, uz Ivana Gugana, predsjednika Hrvatske državne samouprave.

Ujedno su na festivalu sudjelovala kulturno umjetnička društva iz Goričana, Donje Dubrave i Donjeg Vidovca, uz prisustvo načelnika Goričana Maria Moharića, Donjeg Kraljevca Miljenka Horvata i Donjeg Vidovca Josipa Matulina, a svečanost je oplemenio i nastup Puhačkog orkestra iz Donje Dubrave.

Svečanost otvaranja započela je izvedbama mađarske i hrvatske himne. „Drago mi je da su odnosi s obje strane rijeke Mure na jednom prijateljskom nivou. Ljubaznost i gostoprimstvo naših susjeda je uvijek na najvišem mogućem nivou, što im mi uvijek i uzvraćamo. Ovo natjecanje neće izvući pobjednika, jer su ovdje, svi oni koji utkaju svoj trud u slaganje gibanica, pravi pobjednici“, rekao je zamjenik međimurskog župana.

Prilika je iskorištena da se dodijele nagrade za trud i zalaganje u općini koje je uručio načelnik općine Ištvan Tišler.

Spomenimo kako je na festivalu sudjelovalo dvadesetak natjecateljica i natjecatelja, a ideja je da se pravljenje tradicionalne gibanice predstavi što široj javnosti. Što se samog pečenja gibanica tiče, iako danas postoje razne vrste pećnica i posuđa ipak je onaj starinski način pravljenja u pečnici na drva najbolji, složili su se svi prisutni. Gibanice, te razne druge delicije dočekale su sve goste kako bi okusili ruku djelo svake udruge i svakog vrijednog člana koji predstavlja svoj kraj i zavičaj.