Maruševečki kuburaši nastupili su i na Đakovačkim vezovima Foto: VV arhiva

Maruševečki kuburaši diljem Hrvatske nastavljaju tradiciju pucanja iz mužara i kubura

Varaždinske vijesti | 25.3.2018. u 13:40h | Objavljeno u Društvo

Kuburaška udruga Maruševec (KUM) nastavlja tradiciju pucanja iz mužara i kubura u maruševečkom kraju, a vrijedi spomenuti da je prvo pucanje zabilježeno 1862. godine.

Maruševečki kuburaši održali su 13. redovnu godišnju skupštinu, a u izvješću predsjednika udruge Marijana Fatige i zapovjednika Vladimira Podbojca navedeno je da udruga trenutno ima 28 članova, kao i da je u lanjskoj godini zabilježila 25 nastupa s vlastitim prijavama i pet kad su prijave napravili drugi. Prosječno je 10 članova bilo po nastupu, za što je utrošeno gotovo tri kilograma baruta.

Članovi udruge nastupali su u Županji i Đakovu te kod prijateljskih udruga u Zaboku, Humu na Sutli, Radoboju, Pregradi, Loboru, Jakovlju i drugim mjestima, kao i u Rogatecu u susjednoj Sloveniji. Upravo je višegodišnja suradnja s kuburašima iz Rogateca i Rogaške pridonijela prošlogodišnjem bratimljenju tih mjesta s Općinom Maruševec.

"Kumovi" su već godinama rado viđeni gosti na vidovečkoj Zeljarijadi, srakarskom fašniku i Miholju, varaždinskoj proslavi Praznika rada na Dravi te na mnogim događanjima u općini. Udruga već sedam godina provodi vlastite programe Čiselska nedela i Sajam v Maruševcu te kićenje Božićne jelke i Božićni sajam, a dvije godine i natjecanje kuburaških udruga s ovoga područja.

Uz prihvaćanje izvješća o poslovanju u 2017., doneseni su i planovi za 2018. godinu. Uz nastavak dosadašnjih programa i aktivnosti, ove je godine planirano školovanje tri člana za rukovanje minskim i drugim sredstvima, prvi nastup na Vinkovačkim jesenima, akcija čišćenja okoliša na području općine i, kao i dosad, suradnja s udrugama iz općine Maruševec i šire.

S obzirom da je primljeno nekoliko novih članova, planirano je i nekoliko treninga za obuku. Početkom ove godine iz članstva su isključena četiri neaktivna člana  a tri su ostala u uvjetnom članstvu koje moraju opravdati, istaknuto je na skupštini. Prve aktivnosti slijede već u Uskrsnom tjednu, kada udruga ima nastupe na Veliki petak u Novakima, u subotu je čuvanje Svetoga groba u župnoj crkvi, a u nedjelju u 12 sati tradicionalno pucanje nakon svete mise. Povodom blagdana Jurjeva i Dana općine Maruševec, "kumovi" će nastupiti u nekoliko navrata te uz KUD "Klaruš" sudjelovati u povorci Jure Zelenog.

kuburasi-marusevec-skupstina.JPG