Mališani iz topličke "Tratinčice" uz psa Medu učili o pravima i brizi za kućne ljubimce Foto: Dječji vrtić Tratinčica

Mališani iz topličke "Tratinčice" uz psa Medu učili o pravima i brizi za kućne ljubimce

Varaždinske vijesti | 17.10.2018. u 19:35h | Objavljeno u Društvo

Bogat i poučan program imali su mališani iz Dječjeg vrtića "Tratinčica" iz Varaždinskih Toplica povodom Svjetskog dana zaštite životinja. U odgojnim skupinama djeca su s odgajateljicama razgovarala o svojim kućnim ljubimcima i kako se za njih brinu. Pričali su i kako životinje pokazuju osjećaje i možemo li ih mi rastužiti ili usrećiti. Neizbježna je bila i priča o azilima napuštenih životinja te o tome kako se one tamo osjećaju.

U posjet topličkim vrtićancima stigli su i posebni gosti, Zvonko Klen, poznati varaždinski kinolog i dreser pasa i njegov pas, njemački ovčar Medo. I ta bi priča bila posve obična da Medo nije dresiran pas, pas koji besprijekorno sluša naredbe svoga gazde.

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_02.jpg

- Medo donosi lopticu, slijedi stričeka Zvonka u stopu bez povodca, preskače prepreke, izvršava sve naredbe, sjedi, leži, daje šapu i još puno, puno toga – ispričali su oduševljeni mališani.

Zvonko Klen im je ispričao puno toga o tom posebnom dresiranome psu, što jede, gdje spava, kako čuva svoju kuću i kako ga je svemu tome naučio. Djeca su pak postavljala brojna pitanja, mazili Medu i slikali se s njim. Neki su predložila i da Medo ostane u vrtiću kada je tako dobar i pitom. No, kako je Medo morao kući na ručak, mališani su ispratili svoje goste obogaćeni za još jedno predivno iskustvo.

I tu nije bio kraj druženja sa zanimljivim gostima. Naime, iz topličke Udruge „Hrabra šapa“, koja napuštenim malim kućnim ljubimcima pronalazi novi dom, stigli su Zvjezdana i Budimir Šebečić.

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_11.JPG

- Gosti su kroz razgovor predškocima dali puno vrijednih i korisnih savjeta o njezi i brizi za kućne ljubimce, a maleni su s velikim zanimanjem i empatijom aktivno sudjelovali u raspravi. Primjerima pozitivnog i negativnog odnosa prema živim bićima iz stvarnog života, otvorili su malenima novo područje promišljanja te su zajedno dogovorili buduću suradnju. Predškolci su preuzeli odgovornost da će svako loše ponašanje prema životinjicama pokušati spriječiti i reagirati na njega pozitivnim primjerom – ispričala je Linda Novačić, ravnateljica Dječjeg vrtića „Tratinčica“.

Dogovoren je i nastavak akcije dobrovoljnog prikupljanja hrane za životinje u azilu, a kroz koju je ovaj toplički Dječji vrtić već prikupio nekoliko kutija hrane. Zvjezdana i Budimir hranu su odnijeli u azil rekavši pritom kako će im to biti dostatno za hranjenje njihovih 15-ak mačaka kroz najmanje dva tjedna.

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_08.jpg

Na kraju druženja mališani su dobili još jedan primjeren zadatak, prikupljati crteže svojih ljubimaca koje će sljedeći put zajedno s hranom odnijeti u azil, a izabrat će se i najuspješniji crtež.

- Zahvaljujemo svima koji su pomogli u vrtiću provesti ovakvu plemenitu aktivnost koja će djeci proširiti horizonte i utjecati na njihov pozitivan odnos prema svim živim bićima. Sretni smo da naši polaznici mogu sudjelovati u ovakvoj inicijativi koja oplemenjuje cijelu zajednicu na više razina. Najmlađi su vrlo rado postali poslanici zaštitnika životinja, Udruga je možda stvorila svoje potencijalne volontere, a oni najpotrebitiji - mace iz azila, dobile su konkretnu pomoć, zahvaljujući roditeljima koji su se nesebično uključili u sakupljanje hrane. Vjerujemo da je partnerstvo Dječjeg vrtića „Tratinčica“ i topličke Udruge „Hrabra šapa“ tek započelo i da će svoje djelovanje nastaviti i dalje, svima na korist. Nakon psa Mede, njegovog vlasnika Zvonka i inicijative s „Hrabrom šapom“, mišljenja smo kako Svjetski dan zaštite životinja nije mogao proći ljepše i kvalitetnije – zaključila je ravnateljica Novačić.

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_01.jpg

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_03.jpg

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_04.jpg

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_05.jpg

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_06.jpg

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_07.JPG

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_09.JPG

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_10.jpg

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_12.jpg

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_13.JPG

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_14.JPG

varazdinske_toplice_djecji_vrtic_tratincica_-_svjetski_dan_zastite_zivotinja_15.JPG