Mali Varaždinci velikog srca: Pomažu drugima u školi i izvan nje za što su i nagrađeni

| 26.10.2017. u 14:42h | Objavljeno u Društvo

Na Dan međunarodnog pomaganja, 26. listopada, u Gradskoj su vijećnici podijeljena priznanja “Veliko srce Varaždina”.

To je priznanje koje je ustanovilo, i svake godine dodjeljuje, Dječje gradsko vijeće Varaždina pojedincima i grupama koje svojim radom, ponašanjem, odgovornošću prema zajednici i osobnim zalaganjem čine dobro drugoj djeci i/ili zajednici.

Time se žele istaknuti oni učenici i djeca koja svojim radom doprinose i pomažu, koja u svojoj okolini primjećuju one kojima je pomoć potrebna i pomažu, a pri tom su nerijetko uspješni učenici, aktivni na raznim područjima u školi i izvan nje, ali ipak svojom empatijom, vremenom, znanjem ili džeparcem pomažu potrebitima. Upravo se zato priznanje dodjeluje na Međunarodni dan pomaganja.

Prijedloge dobitnika daju Dječji forumi, razredni odjeli, Učiteljska i Učenička vijeća i pojedinci, a odluku donose vijećnici Dječjeg vijeća.

Ove godine priznanje je dobilo njih 14 te jedna grupa učenika, a dobitnicima je priznanje udijelio gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok.

- Iskreno sam počašćen što danas mogu biti sa djecom koja pomažu drugoj djeci i koju su sama djeca nominirala, kandidirala i izabrala. Riječ je o jednoj hvalevrijednoj akciji Društva naša djeca i Dječjeg gradskog vijeća. Sva ova djeca su odlični učenici, uzornoga vladanja i svojim su aktivnostima u školi zaslužili da ih druga djeca prepoznaju i da upravo njihovo ponašanje istaknu kao primjer - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok, te dodao da su ova djeca pokazala da često u pitanju nisu samo novci i društveni položaj, nego briga za drugoga.

Jedna od dobitnica priznanja je Eva Škerbić, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća, kojoj je to treće takvo priznanje.

- To priznanje je nagrada za sav rad koji radimo jer nam je stalo do onoga što radimo i smatramo da je jako važno pružiti pomoć djeci kojoj je potrebno. Bitno je naglasiti kada djeca pomažu djeci. Meni je ovo treće priznanje i to mi je poticaj da se još više trudim i pružim pomoć svojim prijateljima kada im je potrebna - rekla je Eva.

Priznanje su dobila i dva prijatelja Lovro Ledenko i Josip Ereš iz I. osnovne škole Varaždin.

- Meni ova nagrada znači jako puno, pogotovo zato jer su mi prijatelji jako dobri. U školi mi je jako dobro i pomažem svaki put, pomažem oko zadaća i posudim prijateljima ako im nešto treba. Jako sam sretan što je samnom i moj prijatelj Josip - rekao je Lovro, dok je Josip rekao da si međusobno pomažu oko zadaća te da zajedno dijele stvari.

- Pomažem drugima zato jer mi je prijateljstvo jako važno - rekao je Josip.

Galerija slika