Licitarska srca i medenjaci: Ludbreški vrtićarci uživali u "slatkoj priči" Foto: Grad Ludbreg

Licitarska srca i medenjaci: Ludbreški vrtićarci uživali u "slatkoj priči"

Varaždinske vijesti | 1.12.2018. u 12:25h | Objavljeno u Društvo

Cvijet ima slatki sok kojim privuče pčelicu, a pčelica ima rilce koje je kao slamka za sok i kada pčelica dođe na cvijet isiše sok i spremi ga u trbuh. Sok pčele nose u košnicu i spremaju u saće i tako nastaje med - dio je to zanimljivog i edukativnog predavanje koje je u Dječjem vrtiću Radost u Ludbregu održala dr.sc. Gordana Hegić, mag.ing.agr. Predavanje je održano u organizaciji Pčelarskog društva Ludbreg i u suradnji s Hrvatski apiterapijskim društvom.

- Predsjednik Pčelarskog društva Ludbreg Krešo Piljak predložio je da se povežemo s ludbreškim vrtićima i najmlađima ispričamo više o samom životu pčela, proizvodnji pčelinjih proizvoda i naravno popularizirati potrošnju. Zajednička ideja bila je da izbjegnemo klasični medni doručak koji je zapravo i jedini koji se prakticira u Hrvatskoj te smo osmislili radije slatku priču. Upoznali smo djecu s pčelinjim proizvodima, isprobali su med i medenjake, a okušali su se i u izradi licitarskih srca – pojasnila je Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva.

Istaknula je da bi med trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

- Nije nužno da med bude samo za doručak pa, ukoliko ga nismo pojeli tad, da jednostavno preskočimo konzumaciju. Možemo ga koristiti kao zaslađivač u kolačima, mlijeku, čaju. Najvažnije je da svaki dan dio šećera zamijenimo medom i već smo napravili puno za svoje zdravlje – rekla je Hegić.

U apiterapijskim svojstvima prednjače medovi domaćih, lokalnih pčelara. Med se preporučuje od navršene prve godine života, uz konzultatcije s pedijatrom.

- Današnji događaj koliko veseli djecu, veseli i mene, i svakako se nadam da će postati uobičajen jer med zaslužuje da ga populariziramo – zaključila je Hegić.

Djecu su pak najviše obradovali medenjaci i ukrašavanje licitarskih srca, a na pitanje boje li se pčela spremno su odgovarali: Ne!

ludbreg_med_1.JPG

ludbreg_med_2.JPG

ludbreg_med_3.JPG

ludbreg_med_4.JPG

ludbreg_med_5.JPG