Lepoglavska čipka na izložbi u Sikirevcima

Varaždinske vijesti | 1.10.2018. u 10:02h | Objavljeno u Društvo

I ove se godine, sada već po drugi puta u Sikirevcima održala manifestacija „Izložba čipke Sikirevci“ koju su kao nositelji nematerijalnog kulturnog dobra “Umijeće izrade sunčane čipke – motiva” organizirali vrijedni mještani ove male slavonske općine okupljeni oko udruge “Sikirevački motivi”. Svoj doprinos izložbi dala je i lepoglavska čipka koja se kao i lani prezentirala u najboljem svijetlu.

Lepoglavu su ove godine predstavile čipke iz Ekomuzeja Lepoglava, Zadruge lepoglavske čipke te Učeničke zadruga „Stezica“ iz lepoglavske osnovne škole čiji su predstavnici učiteljica Dragica Bajsić i učenica Blaženka Ratkaj u pratnji ravnatelja škole Ratka Tomića gostima pokazali način izrade lepoglavske čipke te pokazali sve posebnosti koje ona nosi.

Osim naših izlagača, na službenom je otvorenju ovogodišnje manifestacije u Sikirevcima sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji se prisjetio svih dosadašnjih aktivnosti koje Lepoglava ima s udrugom „Sikirevački motivi“ uputivši pritom čestitke organizatorima na upornosti promocije naše zajedničke kulturne baštine.

- Prošlo je nekih desetak godina kako naši prijatelji iz Sikirevaca dolaze u Lepoglavu na Međunarodni festival čipke, ali i na brojne slične manifestacije diljem Hrvatske gdje s ponosom predstavljaju svoju 'sunčanu čipku' koja je, kako zbog svoje kvalitete tako i zbog prijateljstva koje se rodilo među svima nama postala dio jedne velike obitelji čipkarstva u Hrvatskoj. Nije mala stvar kad se okuražite biti njegovateljima svojevrsne zaštite lokalne baštine i tradicije. Nije ovo zadnja izložba čipke u Sikirevcima i nije ovo zadnji put da nam niti čipke spajaju ljude i povezuju ih u prave prijatelje – kazao je Kovač.

Označeno u