Krug svetog Nikole: Humanitarnom akcijom prikupili 70.000 kuna za varaždinsku bolnicu

| 15.12.2016. u 16:28h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Humanitarna utrka i šetnja "Krug svetog Nikole" po našoj je ocjeni uspjela. Okupili smo veliki broj trkača i šetača, od djece do gradonačelnika i saborskih zastupnika, a vladala je izuzetno dobra i pozitivna atmosfera. Ni hladnoća nas nije smetala i željeli bismo što više takvih druženja i dobrih vibracija u našem gradu - rekao je na predstavljanju rezultata humanitarne akcije "Krug svetog Nikole" Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin (SCV), jednog od organizatora humanitarne utrke.

Pojasnio je da je od startnina, koje su iznosile 20 kuna, skupljeno 34.280 kuna, a s obzirom da je sudjelovalo 189 studenata koji su plaćali 50 posto cijene, Studentski centar Varaždin je za njih uplatio još po 10 kuna. SCV je dodao 30.000 kuna donacije, Grad Varaždin je dao 4.771,25 kuna za tisak startnih brojeva, pa prihod ukupno iznosi 70.951,25 kuna.

- Dio novca je iskorišten za potrebe Dječjeg odjela Opće bolnice Varaždin - uplaćen je jedan spirometar u iznosu od 18.725 kuna, koji će do kraja godine biti isporučen, zatim dva inhalatora za djecu te dva digitalna toplomjera. Usto, s današnjim danom je na poseban račun za nabavku magnetske rezonancije uplaćeno 45.000 kuna, a ono što ostane nakon podmirenja troškova vođenja računa, iskoristit će se za nabavku dodatnih digitalnih toplomjera - naglasio je Milijaš i zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji.

Ugodno iznenađen odazivom građana na utrku bio je i Željko Zgurić iz Malog atletskog kluba.

- Javilo se više od 1.600 ljudi pa nam nije bilo dovoljno onih 1.500 startnih brojeva koje smo tiskali. Tako su neki sudjelovali bez startnog broja pa smo kod ulaska u cilj vodili evidenciju imena i prezime i za sve te ljude koji su trčali, hodali ili samo uplatili startninu, napravili smo ciljnu listu koja ima 16 stranica po sto imena - istaknuo je Zgurić, ujedno zahvalivši policiji na regulaciji prometa, Hitnoj pomoći, vatrogascima, mladićima iz Studentskog centra koji su pomagali u regulaciji utrke kroz pješačku zonu te svima koji su sudjelovali u organizaciji, kao i svima koji su se uključili u humanitarnu akciju.

Ravnateljica Opće bolnice Varaždin dr. Sanja Zember također je zahvalila svim građanima i građankama Varaždinske i Međimurske županije koji su podržali ovu hvalevrijednu akciju.

- U povorci se širila vrlo pozitivna energija. Bile su zastupljene sve dobne skupine, od djece, preko studenata i radno aktivne populacije do umirovljenika. Osobito su me se dojmila djeca u kolicima i invalidi koji su sudjelovali u šetnji. 45.000 kuna je značajan doprinos našoj akciji nabavke uređaja magnetske rezonancije i pridružit ćemo ovaj iznos humanitarnom računu koji je otvoren pri Društvu Crvenog križa Varaždinske županije - rekla je dr. Zember.

Naglasila je da je ovo, nakon humanitarnog koncerta "Dar za eNeMaR", već druga uspjela akcija i spomenula jučerašnji razgovor u Ministarstvu zdravstva s ministrom i stručnim službama ministarstva koji su, kako je istaknula, postali svjesni činjenice da u bolničkom sustavu sjeverozapadnoj Hrvatskoj ne postoji takav uređaj.

- Spomenuli su Varaždin kao jednu od izvjesnih lokacija za dobivanje uređaja za magnetsku rezonanciju. Stručne službe ministarstva prvi su put to izverbalizirale, sada slijedi raspisivanje natječaje od strane ministarstva na koji ćemo se prijaviti s vrlo realnim činjenicama i potrebama za ovim uređajem. Vjerojatnost da dobijemo taj uređaj je velika, naravno provest će se i dodatne analize i nakon toga ide konačna odluka, ali Varaždin je jedna od izvjesnih lokacija - naglasila je ravnateljica varaždinske bolnice.

Pojasnila je da se na računu za nabavku uređaja za magnetsku rezonanciju trenutačno nalazi oko 800.000 kuna, a donacije se i dalje primaju.

- I dalje je otvoren call-centar, a naredna akcija u tu svrhu bit će predstava Kerekesh Teatra "Očeš, nečeš, doktor" koja će se održati 21. prosinca u 19.30 sati u HNK Varaždin pa pozivam sve da nam se pridruže. Na računu je sada oko 800.000 kuna, donacije se i dalje primaju, i dalje je otvoren call-centar, a naredna akcija u tu svrhu bit će predstava Kerekesh Teatra "Očeš, nečeš, doktor" koja će se održati 21. prosinca u 19.30 sati u HNK Varaždin pa pozivam sve da nam se pridruže. Ciljani iznos je dosta visok, riječ je o 10 milijuna kuna, no mi nismo računali da ćemo sve skupiti donatorskim aktivnostima, jer to niti nije način na koji treba nabavljati medicinske uređaje i opremu, ali u ministarstvu je, zahvaljujući ovoj akciji i senzibilizaciji javnosti, prepoznato da nam taj uređaj treba - kazala je dr. Zember.

Na prikupljenim donacijama zahvalila je voditeljica Dječjeg odjela OB Varaždin dr. Nataša Mesarić Antončić te varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, koji je i sam sudjelovao u utrci.

- Bilo je prekrasno biti u jednoj takvoj povorci koja je zračila isključivo pozitivom. Ne pamtim događaj u Varaždinu koji je toliko pozitivno "naelektrizirao" ljude. Najbitnije od svega jest da je ispunjen cilj i svrha same humanitarne akcije. Nemali novac je skupljen i otišao je u prave ruke. Mislim da nam treba više takvih događanja. Zašto ova utrka ne bi postala tradicionalna u ovo doba godine, bez obzira da li prikupljamo sredstva za Dječji odjel ili neku drugu svrhu, jer ovo je jedan zaista hvalevrijedan događaj. Pokazali smo da se u takvim situacijama uvijek možemo solidarizirati te da smo građani i Grad koji uvijek daju sve od sebe - istaknuo je Habuš.

Ovom prilikom Nenad Milijaš iz SCV-a simbolično je uručio ček dr. Zember, 45.000 kuna za nabavku uređaja za magnetsku rezonanciju, dok je Željko Pavlek, voditelj marketinga u Varaždinskim vijestima, dr. Mesarić Antončić uručio ček za Dječji odjel OB Varaždin, zahvalivši svima koji su se uključili u organizaciju humanitarne utrke.

Pokrovitelj humanitarne akcije "Krug Svetog Nikole" bio je grad Varaždin, a organizatori Studentski centar Varaždin, Varaždinske vijesti i Mali atletski klub iz Varaždina.

Ovdje možete pogledati i ukupni poredak utrke Krug svetog Nikole.