U Ivancu od 1. svibnja odvajanje otpada obavezno za sve građane

V.V./ivanec.hr | 8.3.2018. u 08:10h | Objavljeno u Našim krajem

Nova Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom već je nekoliko mjeseci jedna od glavnih medijskih tema u Hrvatskoj. Ova tematika prisutna je dnevno u gotovo svakoj informativnoj emisiji.

- To i ne treba čuditi ako se zna da je riječ o dokumentu koji je sve gradove i općine u Hrvatskoj obvezao da na svom području osiguraju provedbu novih mjera gospodarenja otpadom čiji je cilj da i naša država preuzme standarde zbrinjavanja koji vrijede i EU.

U Hrvatskoj se trenutno na odlagališta baca čak 85% otpada! Prema EU propisima, do 2020. Hrvatska mora odvajati 50% komunalnog otpada, a trenutačno ga odvajamo gotovo upola manje - 24%. Ukoliko spomenute brojke ne dostignemo, Hrvatska će morati plaćati novčane penale - stoji na stranicama Grada Ivanca koji građane obavještava da je od 1. svibnja odvajanje otpada obavezno za sve građane.

Kako napominju, Grad Ivanec na svom području mora uspostaviti učinkovit sustav skupljanja otpada te obavezno smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na deponiju u Jerovcu.

- Temeljem Plana gospodarenja otpadom Grada Ivanca za 2017. godinu, u Jerovcu su građani grada Ivanca mogli odložiti najviše 1.457 tona miješanog komunalnog otpada. Umjesto toga, odložili smo 1.970 tona. Slično je bilo i u 2016. godini što znači da, u prosjeku, u Jerovcu godišnje sada odlažemo oko 2.000 tona miješanog otpada. U 2018. možemo odložiti najviše 1.348 tona miješanog komunalnog otpada. Ako odmah ne smanjimo količine koje sada odvajamo i nastavimo sa spomenutim trendom povećanja, čekaju nas novčane sankcije. Smanjenje odloženih količina otpada neće se moći postići bez odvajanja otpada na kućnom pragu.

Ako to ne učinimo svi zajedno – a tu mislimo na to da svi građani moraju odmah početi odvajati otpad - to neće proći bez posljedica jer u tom slučaju i Grad će morati plaćati kaznene penale. Dođe li do toga, odvoz smeća morat će poskupjeti i to će građani osjetiti direktno na svojim džepovima - ističu.

- Kako se to ne bi dogodilo, svi građani koji dosad nisu odvajali otpad, odsad pa nadalje morat će uvelike promijeniti svoje dosadašnje navike i postupanje s otpadom - ističu te pozivaju građane da pažljivo pročitaju sve informacije i upute u načinu skupljanja i primopredaji različitih vrsta otpada te obračunu odvezenog otpada.

Nove mjere propisane su Odlukom o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. Ona se počinje primjenjivati od 1. svibnja 2018. i vrijedi za sve: za građane (korisnike usluga), za Ivkom d.d. i za Grad Ivanec.

Više možete pročitati na stranicama Grada Ivanca.

Označeno u