Kliofest u Ivancu: Zakopana vremenska kapsula o događanjima u ivanečkoj školi za povjesničare budućnosti

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.5.2018. u 17:28h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Kliofest je godišnja manifestacija posvećena popularizaciji povijesne znanosti i srodnih znanosti, grčkoj muzi Klio, zaštitnici povijesti. Obilježava se već petu godinu u Hrvatskoj, a u Ivancu je drugu godinu zaredom organizira ivanečka osnovna škola.

Kliofestom se želi zakoračiti u svijet povijesti. Ove je godine to bio svijet Pavice Hrazdira, Ivančanke koja je napisala pjesmu „Poleg jedne velke gore“ te je ona postala neslužbena himna grada Ivanca. Pjesmu je izrecitirao Simon Kušter.

Temom Pavica Hrazdira mali su se povjesničari i ostali učenici šestih i sedmih razreda bavili tijekom ove školske godine u sklopu eTwinning projekta o poznatim ženama iz lokalne i nacionalne povijesti te u sklopu „Noći knjige“ 2018. godine. Tako su nastali brojni radovi o temi. Nastala je prezentacija Pavica Hrazdira na engleskom jeziku, poster Pavica Hrazdira, brojne ilustracije pjesme „Poleg jedne velke gore“ te drugih njezinih kratkih proznih radova.

Učiteljica Jasenka Solina osmislila je i kolač „Pavičina slatka tajna“. Dio tih radova prezentiran je uz degustaciju kolača na Kliofestu 2018. te 12. svibnja u ivanečkoj dvorani „Vita“ povodom događaja „Žene za žene – doručak za žene“ kojem je također središnja tema bila Pavica Hrazdira.

- S njezinim likom i djelom, željeli smo upoznati i naše povjesničare budućnosti te je tako nastala ideja o vremenskoj kapsuli. Vremenska kapsula je trajno skladište za neke podatke koji su prikupljeni za komunikaciju s budućim generacijama i namjerno ostavljeni za povjesničare u budućnosti. Našu vremensku kapsulu izradio je učitelj Damir Švelec, dok je natpis s školskim logom napravio učitelj Kruno Poje. U nju smo, osim spomenutih podataka o Ivancu Pavice Hrazdira, pohranili i različite predmete i informacije o Ivancu i ivanečkoj osnovnoj školi danas, 2018. godine. Predmete su tijekom protekla dva mjeseca na satovima povijesti prikupljali učenici VII. b i VII. c razreda. U prikupljanju je pomogao i učitelj Josip Kraš - istaknuli su u školi.

Za komunikaciju s nalaznicima vremenske kapsule u budućnosti pročitana je i poruka o aktivnostima u školi ove školske godine koju je pripremila školska knjižničarka Draženka Stančić te poruke učenika spomenutih razreda budućim učenicima te je spremljena u vremensku kapsulu koju su učenici potom zakopali u ograđenom dvorištu ivanečke osnovne škole. Manifestaciju je vodila učiteljica povijesti Suzana Jagić.

Označeno u