FOTO I u V. Toplice Djed Mraz stigao na motoru, a obitelj Filipašić izradila velike jaslice

vv | 17.12.2017. u 21:21h | Objavljeno u Društvo

I u Varaždinskim Toplicama ove je nedjelje na središnjem trgu i okolnim ulicama bilo razigrano. U suradnji s Gradom Vraždinskih Toplica i turističkom zajednicom, članovi moto kluba MK Aquabikers darivali su sa slatkim paketićima djecu koja su uz čaj i klipiče iščekivala dolazak djedice i vilenjaka na motorima, a sve pod budnim okom roditelja, koji su se okrijepili kuhanim vinom.

 

Kao i prethodnih godina, tako je i ove u Varaždinskim Toplicama posebno veselo i zanimljivo ne samo na ulicama i trgovima kojima prolaze motoristi, već i u obitelji Filipašić.  Naime, njezini članovi ponovno su postavili jaslice koje čine polovicu njihovog dnevnog boravka, a gledajući ukupno - petinu cijele kuće!

- Izrada jaslica naše obitelji traje duje vrijeme, još od vremena kada je tata bio malen. Baka i djed, koji, nažalost, više nisu s nama, svake godine su tatom i tetom radili jaslice veće od ostalih. Taj božićni duh tata je prenio na nas, veli nam Valentina Kefelja.

Svake godine, kako napominje, jaslice su bivale sve veće i sve bogatije, kako s idejama, tako i materijalima koji se nalaze u njima, tako da danas zauzimaju prostor veličine 3x4 m, a najstarije figurice, koje su kupljene na starom varaždinskom placu kao bakin poklon tati - imaju više od 40 godina!

- Mi jednostavno ne bi mogli zamisliti Božić bez izrade jaslica, pa sam tako ja, iako se udala prošle godine, došla i ove godine pomoći svojim ukućanima u njihovoj izradi. same pripreme i dogovori oko ideja i realizacije započinju i do mjesec i pola prije Božića, ali sama izrada ide tjedan dana prije Badnjaka, objašnnjava Valentina.

U izradi jaslica, kako dodaje, sudjeluje cijela obitelj i svatko ima svoju dužnost: tata je zadužen za izradu svijetla i vode koja kruži, sestra i ona slažu jaslice, dok je mama  zadužena za čuvanje unuka i na kraju za - čišćenje.

- U izradi jaslica uloženo je mnogo truda, strpljenja i volje, a uz to i 150 ovčica, isto toliko i pastira, premda bi nam trebao jedan veći kalup da ih sami izrađujemo ne za prodaju, već za svoje jaslice, ali, nažalost, nitko nam ne želi izraditi jer se boje da ćemo im biti konkurencija u prodaji, što nikako nije naš cilj. Tu je i 50-60 panjeva, minimalno 10-15 sanduka mahovine, mnogo kamenja, raznih drvnih otpadaka, starih ventilatora pretvorenih u struju koji oponašaju vatru gdje se pastiri griju te voda koja neprestano kruži, tvoreći tako dva slapa.,.. nabraja Valentina, koja skupa s obitelji poziva sve zainteresirane da pogledaju njihove jaslice jer, kako naglašava, ponekad slike ne mogu dočarati tu ljepotu koju bi oko uživo moglo vidjeti.