Humanitarna akcija "Cvijećem do pomoći" u Vinici uspjela iznad očekivanja Foto: Općina Vinica

Humanitarna akcija "Cvijećem do pomoći" u Vinici uspjela iznad očekivanja

Varaždinske vijesti | 12.5.2017. u 14:50h | Objavljeno u Društvo

Od 22. do 29. travnja u Vinici se provodila humanitarna akcija "Cvijećem do pomoći". U akciju su se uključili i brojni volonteri te je prikupljeno ukupno 7.800 kuna koje će se utrošiti za kupnju antidekubitalnog madraca te didaktičkih pomagala za potrebe Dječjeg vrtića "Sreća" iz Vinice i Osnovne škole Vinica.

Inicijatorica i koordinatorica čitave akcije bila je rođena Viničanka Božena Kapitarić, po izboru pacijenata izabrana za najsestru Hrvatske, te 2012. za "Sestru godine" Hrvatske udruge medicinskih sestara. Božena je inače glavna sestra Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom u Čakovcu, radi s najtežim bolesnicima te je dobro upoznata s potrebama palijativne skrbi na terenu i nastojanju da se bolesnicima u terminalnom stadiju bolesti omoguće uvjeti kvalitetne vaninstitucionalne medicinske njege u vlastitom domu, u okruženju članova obitelji.

Stoga je osnovni cilj akcije bio prikupiti financijska sredstva za kupnju antidekubitalnog madraca za mještane općine Vinica pod palijativnom skrbi. Akcija se provodila prodajom sadnica balkonskog i ostalog sezonskog cvijeća, začinskih biljaka i trajnica te ukrasnih posuda. Cvjetne sadnice, njih gotovo 1.000 komada, donirali su sljedeći proizvođači: Cvjećarstvo Mladen Težak iz Cargovca, CTO Fijolica vl. Katarine Kostervajn iz Vinice, OPG Denis Bek iz Vinice, Vrtlarija Levanić vl. Nade Levanić iz Cestice, Cvjećarnica Orhideja vl. Josipe Fajfar iz Sračinca, Proizvodnja cvijeća vl. Marije Šipek iz Virja Otok, Cvjećarnica Anemona vl. Marije Korotaj iz Cestice, Proizvodnja Ruže Šimak iz Vinice, Srednja škola Arboretum Opeka iz Vinice, Pavetić d.o.o. iz Varaždina te Parkovi d.d. iz Varaždina. Ukrasne posude za cvijeće donirala je tvrtka Kerbek d.o.o. iz Donjeg Kraljevca.

- Želim iskazati veliku zahvalnost svim donatorima cvjetnih sadnica koji su se uključili u akciju te nam unatoč špici sezone prodaje, darovali dio svog cvjetnog asortimana za prigodnu prodaju, kao i donatoru ukrasnih posuda, jer su nam svojom donacijom omogućili da ovu humanitarnu akciju uspješno završimo te ostvarimo prvobitne ciljeve. Također zahvaljujem svim mještanima Vinice i okolice na odazivu te službenicima Općine Vinica koji su se uključili, podržavali nas i bili uz nas u sve dane akcije - izjavila je koordinatorica akcije Božena Kapitarić.

Zahvalama na doniranom sadnom i ukrasnom  materijalu te svima koji su se na bilo koji način uključili u organizaciju humanitarne akcije "Cvijećem do pomoći" priključio se i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.