HULL na Franjevačkom trgu informirao građane o mijelodisplastičnom sindomu

| 25.10.2016. u 14:34h | Objavljeno u Društvo

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o MDS-u, koji se od prije tri godine obilježava u cijelome svijetu, Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) pripremila je danas na Franjevačkom trgu informativni štand na kojem su se građani mogli informirati o kakvoj se bolesti zapravo radi.

-I ove smo se godine pripremili za obilježavanje ovog svjetskog dana, radi se o tome da smo pripremili predavanja za oboljele i za njihove obitelji te sve zainteresirane građane - rekao je Dražen Vincek, predsjednik HULL Podružnice Varaždin dodajući da je u Hrvatskoj oboljelih 230, a radi se o tome da je ta bolest karakteristična za starije osobe, odnosno može proteći duže vrijeme, a da osoba nije ni svjesna da tu bolesti uopće ima.

Kako objašnjava Vincek, bolest se najčešće otkriva slučajnim kontrolama,a mogu oboljeti i mlađe osobe.

-To je rijetka bolest kojoj se dijagnoza postavlja punkcijom koštane srži, a za određivanje podtipa bolesti potrebne su i druge moderne dijagnostičke metode - veli predsjednik HULL Podružnice Varaždin dodajući da bolest može biti blagog tijeka i ponekad kroz duže vrijeme ne zahtijeva nikakvo liječenje.

Naime, mijelodisplastični sindom je skupina bolesti matičnih stanica koštane srži iz kojih se stvaraju sve krvne stanice. U MDS-u zbog oštećenja matičnih stanica dolazi do nedovoljnog stvaranja zdravih i zrelih stanica krvi. Bolest može zahvatiti jednu ili više vrsta krvnih stanica; stoga se može očitovati smanjenjem broja eritrocita - stanica koje prenose kisik organima, smanjenjem broja trombocita - stanica koje pridonose zgrušavanju krvi i smanjenjem broja leukocita - stanica koje nas štite od infekcija.

Vrlo često bolesnici moraju primati krv, da bi im se nadoknadili eritrociti ili trombociti kojih nema dovoljno. U današnje vrijeme postoje suvremeni lijekovi koji mogu bolest staviti pod kontrolu kroz duže vrijeme i lijekovi koji mogu smanjiti neželjene posljedice učestalih transfuzija. Dio bolesnika mora se liječiti kemoterapijom i postupkom presađivanja krvnih stanica te kod manjeg broja bolesnika MDS može prijeći i u akutnu leukemiju, ozbiljnu bolest, koja se može uspješno liječiti.