Holokaust je bolna prošlost i židovskog, ali i hrvatskog naroda

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.1.2017. u 09:10h | Objavljeno u Društvo

Na varaždinskom židovskom groblju uz spomen ploču podignutu u sjećanje na stradale Židove u Drugom svjetskom ratu, održana je prigodna komemoracija na kojoj je položen vijenac te upaljena svijeća povodom međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Vijenac je položio gradonačelnik Goran Habuš u pratnji Josipa Heheta, predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina te je polaganju vijenaca prisustvovao i Andrej Pal, predsjednik Židovske općine Čakovec.

Nakon minute šutnje, gradonačelnik Habuš se prigodnim riječima obratio okupljenim građanima i članovima Židovske općine rekavši da će se Varaždin uvijek sjećati svojih sugrađana Židova koji su ostavili trajni trag u razvoju Varaždina.

-Kao naslijeđe i sjećanje na naše sugrađane ostalo nam je židovsko groblje i sinagoga koja je već dulje razdoblje spremna za prijavu na projekte - spomenuo je Habuš dodajući da žele kroz galerijski centar, kroz jednu multifunkcionalnu kulturalnu građevinu, vratiti sinagogu "u život" i time obilježiti činjenicu da je nekad u Varaždinu živio velik broj Židova koji su ostavili traga u razvoju grada. Na taj način bi se, kako kaže gradonačelnik, kroz edukaciju mladim generacijama prenijele činjenice koje su se dešavale u povijesti, i ne samo židovskom narodu, pa da se takve strahote više nikad ne ponove.

Komemoracija je završena kratkom molitvom hrvatskog rabina Luciana Moše Prelevića koji je zahvalio Gradu Varaždinu i gradonačelniku na tome što organizira komemoraciju i čuva sjećanje na članove židovske zajednice koja je dala veliki doprinos gradu Varaždinu, ali koja je nažalost stradala u Drugom svjetskom ratu.

-Holokaust je bolna prošlost i židovskog naroda, ali i hrvatskog naroda kojeg su sačinjavali Židovi jer oni koji su živjeli u Hrvatskoj ni nemaju druge domovine. Možemo imati veće ili manje simpatije prema Izraelu, ali ovdje je naša domovina i materinji nam je jezik hrvatski, tako da ti ljudi koji su stradali isto su bili građani Varaždina i Hrvatske - rekao je glavni rabin Hrvatske Prelević.

-Ovime se šalje cijelom svijetu poruka da se takve stvari više nikad ne ponove. Stoga je važno kroz edukaciju, na čemu mi u Čakovcu i radimo, preko učenja o holokaustu informirati mlade na prepoznavanje svih oblika nasilja, od nasilja među mladima, nasilja u obitelji, nasilja prema manjinama, prema vjerskim zajednicama, nasilja koje država može provoditi prema svojim građanima – zaključio je Prelević dodajući da iz toga je ovo sjećanje na holokaust jako bitno.

Galerija slika