Hoće li vlasnici za svoje ljubimce državi plaćati porez?

VV/Dnevnik.hr | 1.11.2016. u 17:42h | Objavljeno u Društvo

Javnost su ovih dana uzburkale najave da bi vlasnici pasa od 1. siječnja sljedeće godine mogli plaćati za svog ljubimca državi porez od 100 eura. Naime, država planira do toga datuma donijeti Zakon o zaštiti životinja, a pojavile su se informacije kako je upravo ovakva odredba sastavni dio tog prijedloga, piše Dnevnik.hr.

Javna rasprava o prijedlogu zakona je provedena, a Ministarstvo poljoprivrede još uvijek objedinjuje odgovore na dostavljene komentare, a odluči li se država za uvođenje ovog poreza on bi mogao zahvatiti oko 350 tisuća ljudi, koliko je registrirano vlasnika pasa.

No, iz Ministarstva poljoprivrede oglasili su se priopćenjem u kojem demantiraju takve navode.

- Vezano uz dezinformaciju koja se proširila medijima o uvođenu poreza na pse u nastavku dajemo pojašnjenje - iako je Udruga Prijatelji životinja predložila uvođenje poreza na pse, pitanje porezne politike nije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, stoga taj prijedlog nije uvršten u tekst nacrta Zakona o zaštiti životinja - napomenuli su iz Ministarstva.

Uvođenjem ovakvog poreza poslala bi se poruka vlasnicima pasa da trebaju osigurati kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca, a ako vlasnik sterilizira psa ili ako ga udomi iz skloništa uzelo bi mu se u obzir kao olakšicu od poreza. Ovakvo rješenje podržavaju udruge za zaštitu životinja koje smatraju da bi uvođenje takvog poreza dovelo do bolje kontrole mikročipiranja pasa, a time i cijepljenih pasa, a sve u svrhu smanjenja napuštanja pasa i veće odgovornosti i skrbi za pse.