HGSS podučio 60-ak ludbreških izviđača o mjerama sigurnosti u planinama

Varaždinske vijesti | 2.3.2018. u 12:09h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Odred izviđača Ludbreg obilježio je Dan osnivača skautskog pokreta Roberta Badena Powella, najbrojnije i najljepše organizacije mladih u svijetu s 50 milijuna pripadnika.

Na proslavi se okupilo šezdesetak pripadnika Odreda izviđača Ludbreg, roditelja i prijatelja izviđača. Izviđačka večer bila je i prigoda da se pohvale novoupisani izviđači, a posebno: Kora Ratkajec Pošta i Dominik Šiljević, a najbolja mlada izviđačica je Hana Katalenić. Nešto starijim izviđačima dodijeljeni su postignuti stupnjevi znanja za posljednje dvije godine aktivnosti.

Načelnik odreda izviđača Boris Daraboš zatim je unaprijedio i imenovao voditelje izviđačkih skupina: Patricia Novak unaprijeđena je za izviđačicu-kadetkinju, Enea Požgaj i Lukas Vađunec za izviđačke predvodnike, Vinko Bohnec, Luka Murić i Dorian Vuk za izviđačke vodnike, a Anja Daraboš i Petra Struški nakon više od deset godina rada u odredu i vođenja mlađih izviđača za izviđačke instruktorice.

Obzirom da je 1. veljače ove godine u prostorijama Saveza izviđača Hrvatske potpisan sporazum o dugoročnoj suradnji između Saveza izviđača Hrvatske (SIH) i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), a temelj suradnje odnosit će se na zajednički rad na zaštiti prirode i okoliša te na unaprjeđenju sigurnosti, te je dogovorena i suradnja na budućim zajedničkim projektima i edukacijama upravo su gorski spašavatelji bili gosti Večeri izviđača.

- Gorski spašavatelji su dobrovoljci koji u svako doba dana i noći dežuraju i po pozivu brzo i stručno kreću u spašavanje ljudskih života, zdravlja i imovine. Oni su naši heroji u miru i ponos Hrvatske, a na Izviđačkoj večeri posebni gosti bili su gorski spašavatelji iz HGSS stanice Varaždin koji su prezentirati temu: „Preventiva, mjere sigurnosti i spašavanje u planinama“ i pokazali puno opreme spašavatelja. Izviđači i roditelji aktivno su i s velikom pažnjom pratili izlaganje i demonstraciju opreme pa je predavač Alan Rinkovec najaktivnije nagradio sitnim poklonima – dijelovima opreme gorskih spašavatelja. Izviđačima je ovo bila zaista večer za pamćenje i raduju se budućim susretima i suradnji s članovima HGSS-a - rekao je Mladen Struški, predsjednik Odreda izviđača Ludbreg.

Ludbreški izviđači tijekom ožujka svakog četvrtka okupljat će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Mladen Kerstner" Ludbreg. Svakog četvrtka na rasporedu je druga tema, "Ekologija i zaštita prirode", "Život izviđača ispričan izviđačkim pjesmama", "Izviđači i knjiga", "Izviđači i priroda". Svakog četvrtka program počinje u 17 sati.

izvidjaci_ludbreg_1.JPG

izvidjaci_ludbreg_2.JPG

izvidjaci_ludbreg_3.JPG