GDCK Ivanec u prva tri mjeseca ove godine prikupilo 685 doza krvi Foto: GDCK Ivanec / VV arhiva

GDCK Ivanec u prva tri mjeseca ove godine prikupilo 685 doza krvi

I.D./Varaždinske vijesti | 19.4.2017. u 21:09h | Objavljeno u Društvo

Zahvaljujući predanom radu voditelja aktiva darivatelja krvi na terenu, odnosno volonterima koji animiraju ljude za dobrovoljno darivanje krvi, darivatelji krvi redovito se odazivaju planiranim akcijama Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, ali i pozivu Transfuzijske službe Opće bolnice Varaždin ili djelatnika Crvenog križa za darivanje krvi.

- GDCK Ivanec puno čini i po pitanju pomlađivanja davalaštva te imamo puno mladih-novih darivatelja, u prva tri mjeseca ove godine čak 58 nova darivatelja. Također, u slučaju potrebe za određenom krvnom grupom GDCK Ivanec šalje darivatelje u Transfuzijsku službu odnosno promptno osigurava potrebne doze za potrebe Transfuzijske službe Varaždin - istaknula je Jasminka Ruhek, ravnateljica GDCK Ivanec, dodavši kako Crveni križ puno pažnje posvećuje dobrovoljnim darivateljima krvi te im redovito uručuje potvrde i priznanja i obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Prema podacima GDCK-a Ivanec za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka, organiziranim akcijama darivanja krvi i darivanju u Transfuziji Varaždin pristupilo je 717 darivatelja krvi, a prikupljeno je 685 doza krvi. Najveći broj doza prikupljen je u Transfuzijskoj službi i to 382 doze krvi, prema mjestu stanovanja (akcije u mjestima) 218 doza krvi, a prema mjestu rada 85 doza krvi.

Prema redoslijedu uspješnosti, odnosno broju prikupljenih doza na 100 stanovnika, ivanečki Crveni križ ponovno se popeo na ljestvici uspješnosti među 109 društava u Hrvatskoj, i to s 13. na 9. mjesto u 2016. godini sa 6,95 ostvarenih doza krvi na 100 stanovnika.

- Izuzetno smo ponosni i na starosnu dob svojih darivatelja, tj. mlado davalaštvo, jer najveći broj darivatelja brojimo u starosnoj dobio od 30-39 godina života, nakon koje slijedi dob od 20-29 godina života, a broj aktivnih darivatelja u zadnjih pet godina je 1.856 darivatelja - napomenula je Ruhek i zahvalila svim darivateljima, ali i voditeljima aktiva, organizatorima akcija darivanja krvi na terenu, koji su zaslužni za doprinos ovim lijepim rezultatima.