FOTO: Žene HDZ-a "Katarina Zrinski" za Valentinovo građanima poklonile tortu Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Žene HDZ-a "Katarina Zrinski" za Valentinovo građanima poklonile tortu

V.M./Varaždinske vijesti | 14.2.2017. u 13:05h | Objavljeno u Društvo

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" grada Varaždina i Varaždinske županije danas je na Franjevačkom trgu građanima povodom Valentinova dijelila tradicionalnu tortu "Katarina Zrinski".

Događaju se odazvali mnogi članovi i simpatizeri HDZ-a, a tortu su razrezali i dijelili Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a te saborski zastupnici Josip Križanić i Anđelko Stričak, predsjednik županijskog HDZ-a.

Kako je navela Otilija Cvetko, Zajednica žena "Katarina Zrinski" je uvela nekoliko novina u svoj program pa je ovo već tradicionalno dijeljenje torte koje održavaju za Božić, Uskrs i sada za Valentinovo.

- Valentinovo je poznati dan zaljubljenih. Još u trećem stoljeću je Valentin prekršio naredbu svog cara koji je zabranio ženidbe vojnika jer je smatrao da vojnici neće biti dovoljno učinkoviti ukoliko će razmišljati i brinuti o obitelji. Valentin je prekršio tu naredbu cara i ipak je vjenčavao vojnike. Car ga je zbog tog razloga dao pogubiti i 14. veljače mu je odsječena glava. U petom stoljeću je Valentin proglašen svecem pa se taj dan, 14. veljače počeo obilježavati kao dan svetog Valentina - pojasnila je Otilija Cvetko, predsjednica Zajednice žena "Katarina Zrinski" grada Varaždina.

Podijeljen je i recept za tortu "Katarina Zrinski".

 

Galerija slika