FOTO Varaždincima predstavljena slikovnica za odrasle "Učini mali korak velikim"

Varaždinske vijesti | 14.10.2017. u 14:12h | Objavljeno u Društvo

U želji da zajedno s građanima grada Varaždina i okolice te neprofitnim i humanitarnim udrugama i ustanovama te dječjim domovima vrati osmijehe na dječja lica, Zaklada „Hrvatska za djecu“ danas je u Varaždinu predstavila svoj rad i djelovanje te emotivnu slikovnicu namijenjenu odraslima „Učini mali korak velikim“, kojom će do kraja 2017. godine nastojati ispuniti 1.000 konkretnih želja djece u potrebi, djece koja nemaju prilike živjeti sretno djetinjstvo poput svojih vršnjaka.

Druženju, na kojem je bilo uistinu mnogo emocija usmjerenih djeci u potrebi, prisustvovali su zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak  igradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, dok su iznimnu atmosferu na ovom događanju uljepšali nastupi Varaždinskih mažoretkinja, ritmičarki Dječjeg centra za poduku, rekreaciju, igru i zabavu „Zemlja sreće“, solista Društva naša djeca Varaždin i Društva naša djeca Čakovec te djevojčica Cheerleading kluba „Bravo“.

Preuzimajući svoj primjerak slikovnice „Učini mali korak velikim“ i obvezujući se na ispunjenje dječje želje, Paljak je istaknuo da je neizrecivo lijepo dobiti u ruke slikovnicu, a time i priliku ispuniti konkretnu želju djeteta koje, nažalost, ne može živjeti sretno poput svojih vršnjaka.

- Zaklada „Hrvatska za djecu“ je već vratila osmijehe na lica više od 1.400 djece iz Varaždinske županije. Riječ je o djeci u potrebi iz osnovnih škola čiji osnivač je Varaždinska županija, a koja su tijekom protekle školske godine imala osiguran obrok u školskim kuhinjama. Za to je Zaklada izdvojila 1,4 milijuna kuna, na čemu od srca zahvaljujem. Želim ujedno istaknuti da je Zaklada prepoznala i jedinstveni školski projekt, financijski su poduprli osnivanje Školske televizije na Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, prve i jedine školske televizije u Hrvatskoj. Varaždinska županija i dalje će surađivati sa Zakladom te podupirati njen rad - napomenuo je Paljak.

Čehok je pak istaknuo da svi roditelji, odgajatelji i učitelji, građani općenito, ali i političari moraju dobro naćuliti uši i slušati što im djeca poručuju.

- Savladati jezik djece znači otvoriti se prema njihovim željama i zahtjevima. Ponekad to oni rade stidljivo, samozatajno i tiho. No zato mi odrasli moramo uvijek imati strpljena i dati im do znanja da ih čujemo i shvaćamo. Tek u takvom ozračju, djeca će odrastati shvaćena i sretna. Grad Varaždin i ja osobno pokazali smo na velikom broju projekata kako jako dobro znamo slušati što nam djeca poručuju. I ne samo to, nikada se nismo oglušili na njihove zahtjeve i molbe. Neki dan sam ispred Gradske vijećnice na Dan dječjih prava razgovarao s učenicima – članovima školskih odbora koji su jako dobro znali formulirati svoje zahtjeve i pitanja. Bilo je tu velikih i malih želja, od gradnje novih sportskih dvorana pa do želja da se djeci pruži samo potrebna pažnja. Osobno ću se pobrinuti da svaka od tih želja bude ispunjana koliko god je to u mojoj moći ili nadležnosti gradske uprave. Zahvalan sam Zakladi „Hrvatska za djecu“ koja akcijom „Učini mali korak velikim“ njeguje taj duh i motivira cijelu zajednicu da sluša dječje zahtjeve i nastoji ih ispuniti. Grad Varaždin je pravo mjesto za daljnju promociju akcije koja bi trebala zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj nastojeći privući što više odgovornih ljudi da „male korake čine većim - rekao je Čehok.

Svi prisutni imali su priliku vratiti se na trenutak u dane djetinjstva i sjetiti se svih onih trenutaka koji život znače.

Tih trenutaka prisjetila se i upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“, mr.sc. Ivana Kristić Buntić, koja je naglasila da Zaklada djeluje u ime Vlade Republike Hrvatske, samostalno i s partnerima, a kako bi prepoznala, aktivno podržala i kontinuirano promovirala prava i prilike djece na individualni razvoj te doprinijela ostvarivanju izvrsnosti i napretka u životu djece.

- I upravo na tom putu danas smo predstavili i našu slikovnicu „Učini mali korak velikim“ koja je posebna upravo zbog toga što svaki njezin primjerak prenosi po jednu konkretnu želju djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili djeteta u potrebi, prikazanu u obliku crteža koji je njezin dio. Spoj dječjih želja nacrtanih dječjim rukama, emotivnoga teksta i snažnih ilustracija jedne od najeminentnijih hrvatskih dizajnerica i ilustratorica, Booboo Tannenbaum, ima za cilj osvijestiti hrvatsko društvo o važnosti postojećih potreba i problema djece, ali i potaknuti na sudjelovanje u ispunjenju dječjih želja,čime mali korak činimo velikim. Velikim i neprocjenjivim za djecu Hrvatske - poručila je.

Označeno u