FOTO U Muzeju vatrogastva danas doznajte kako su se požari gasili prije stotinjak godina

M.P./Varaždinske vijesti | 26.8.2017. u 12:56h | Objavljeno u Društvo

Muzej hrvatskog vatrogastva drugu je godinu za redom za posjetitelje Špancirfeta pripremio bogat program. Uz razgledavanje stalnog postava muzeja, danas je održano događanje “Kako su požare gasili naši stari” u sklopu kojeg su posjetitelji upoznati sa starom vatrogasnom opremom.

vatrogasci 2

- Naglasak je na načinima gašenja požara od prije stotinjak pa i više godina. Posjetitelji danas ovdje tako mogu vidjeti stare ručne vatrogasne štrcaljke korištene krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Takvu ručnu vatrogasnu štrcaljku predstavljaju vatrogasci iz Nove Vesi, dok vatrogasci iz Strmca Podravskog predstavljaju nešto noviju tehnologiju, onu iz 30-ih i 50-ih godina, a to je motorna vatrogasna štrcaljka koja se praktički nepromijenjena koristi do danas - pojasnio je voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić.

Ističe kako je vatrogascima s takvom opremom, očekivano, bilo znatno teže nego danas.

- Primjerice, za pokrenuti jednu takvu ručnu vatrogasnu štrcaljku morali ste imati od četiri do šest vatrogasaca koji bi je samo pokretali, odnosno pumpali, ali još ste morali imati ljude koji su morali polagati cijevi te oni koji su fizički morali gasiti. Danas isti, ako ne i bolji posao, možete napraviti s jednim kvalitetnim vozilom i tri vatrogasca – napomenuo je Runjić.

Osim stare vatrogasne opreme, posjetitelji su danas mogli vidjeti i starija vatrogasna vozila koje su izložili članovi JVP-a grada Varaždina, dok su članovi DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu izložili moderniju vatrogasnu opremu.

20170826 111009

Označeno u
Galerija slika