FOTO: Trnovečke Žetvene svečanosti prikazale stare običaje, ali i duh druženja i veselja Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Trnovečke Žetvene svečanosti prikazale stare običaje, ali i duh druženja i veselja

| 6.7.2019. u 20:49h | Objavljeno u Društvo

Kose, srpovi, zubače, snopovi i stavice, narodne nošnje, ali i domaći specijaliteti i obilje dobrog raspoloženja obilježili su današnje poslijepodne u Trnovcu.

Održane su, naime, 8. Žetvene svečanosti općine Trnovec Bartolovečki u organizaciji KUD-a Mak. Nakon okupljanja u Pastoralnom centru u Trnovcu te blagoslova žeteoca u crkvi Majke Božje Snježne, povorka sudionika krenula je na polje u trnovečki Gaj. Tamo su ih pozdravili predsjednik KUD-a Mak Miro Koren, načelnik općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec i saborska zastupnica Božica Makar.

- Zadovoljni smo što nas je vrijeme poslužilo i što smo se ponovno okupili ovdje sa svojim starim prijateljima. Ove godine sudjeluje osam ekipa, a moram istaknuti Udrugu "Gotali" iz Gotalovca u Krapinsko-zagorskoj županiji, koji od samog početka sudjeluju u našim Žetvenim svečanostima - istaknuo je Koren te zahvalio Općini na pokroviteljstvu manifestacije.

Osim Udruge Gotali, sudjelovali su i članovi KUD-a Remetinec te članovi udruga s područja općine: Udruga Hajdina (Kućan-Zbelava), Udruga žena Cvijet (Šemovec), Udruga žena Trnovečko srce (Trnovec), Udruga Kopakabana (Trnovec), Udruga umirovljenika Općine Trnovec te domaćini, članovi KUD-a Mak.

Načelnik Šamec naglasio je kako je lijepo vidjeti da se čuvaju tradicija i stari običaji.

- Lijepo vas je opet sve vidjeti na Žetvenim svečanosti tu u našem Gaju kraj potoka Zbela. Sva naselja naše općine imaju bogatu prošlost i tradiciju i moramo ju održavati i pokazivati je novim naraštajima. Kaže se da je da nema budućnosti bez tradicije, a naša općina je ima i zato smo tu, da je održavamo, jer to radimo za našu budućnost, da pokažemo našoj djeci kako se to nekad radilo. Drago mi je da KUD Mak već osmu godinu organizira ove Žetvene svečanosti. Moram napomenuti da je KUD Mak nositelj svih zabavnih i kulturnih aktivnosti, od koncerata, proslave Dana općine, proštenja... i da nema njih, teško bi sve to bilo organizirati. Vrijedne su i sve druge naše udruge, ali ipak je KUD nositelj tih aktivnosti - rekao je Šamec.

Božica Makar pohvalila je djevojčice i dječake u narodnim nošnjama, istaknuvši da su oni budućnost ovoga kraja i da će oni nastaviti čuvati narodne običaje i održavati tradiciju.

- Moram priznati da već dugo nisam vidjela kose, srpove, rasove, zubače... Ova djeca možda ni ne znaju što te riječi znače, ali stariji to dobro znaju, kao i to koliko su se mučili da bi prehranili svoje obitelji upravo tim alatima. Prošle godine bila sam prvi put na Žetvenim svečanostima ovdje u Trnovcu i poželjela sam doći opet, jer kad vidim ove narodne nošnje, alate i prikaz žetve sve me to vrati u mladost. Želim vam da još dugo njegujete ove običaje, da pokažete kako se nekad radilo, ali i da se još dugo ovako lijepo okupljate i družite - kazala je Makar i proglasila Žetvene svečanosti otvorenima.

Na stolovima u hladovini uz potok Zbel sve su udruge predstavile svoja tradicijska jela i slastice, a za to su vrijeme kuhari iz Lovačkog društva Kobac iz Bartolovca pripremali srneći gulaš. Uslijedila je slikovita žetva. Žito se kosilo kosama i srpovima, vezali su se snopovi koji su se potom slagali u "stavice" (stogove). Nakon prezentacije vršidbe žita, svi su zajedno sjeli za večeru i nastavili veselo druženje.

Opširnije pročitajte u sljedećem broju Varaždinskih vijesti...