FOTO: Raspjevanim i rasplesanim mimohodom dočarali duh Zeljarijade Foto: Siniša Sović / FAS

FOTO: Raspjevanim i rasplesanim mimohodom dočarali duh Zeljarijade

I.D./Varaždinske vijesti | 24.9.2017. u 12:10h | Objavljeno u Društvo

Zeljarijada u Vidovcu nastavljena je danas tradicionalnim mimohodom kulturno-umjetničkih društava, jahača na konjima, zaprega i oldtimera, koji je svojim šarenilom, pjesmom i plesom uljepšao tmurno i kišovito nedjeljno prijepodne.

- U mimohodu ove godine sudjeluje 18 grupa. Zeljarijada je kroz ovih 20 godina došla do točke kad se javlja potreba za širenjem programa i sadržaja. Naime, interes kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i inozemstva za sudjelovanjem je sve veći, a isti je slučaj i u gospodarskom dijelu. Na smotri folklora sudjeluje osam hrvatskih izvornih kulturno-umjetničkih društava, a ovih naših 20 godina obilježili su i naši prijatelji iz Italije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Mađarske - rekao nam je Tomo Svačko, predsjednik KUD-a Vidovec, organizatora Zeljarijade.   

Pjesma i ples folkloraša preselili su se tako s pozornice na ulicu, što svake godine razveseli mještane općine Vidovec i sve posjetitelje Zeljarijade. Nakon mimohoda i kratkog predstavljanja sudionika na Trgu sv. Vida u Vidovcu, okupljeni su se zaputili na misu zahvalnicu u župnoj crkvi, a program 20. Zeljarijade nastavlja se u poslijepodnevnim satima Međunarodnom smotrom folklora, pucnjevima iz kubura te završnom Zeljarskom noći.